3. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Predsednik Vučić odlikovao potpukovnika Dragutina Dimčevskog

Povodom 21. godišnjice Bitke na Košarama, predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Ordenom belog orla sa mačevima drugog stepena, potpukovnika Dragutina Dimčevskog za ispoljeno lično herojstvo i vešto komandovanje 53. graničnim bataljonom Vojske Jugoslavije tokom 1998. i 1999. godine.

Na Veliki petak 9. aprila 1999. godine, pripadnici tzv. Oslobodilačke vojskeKosova, potpomognuti Vojskom Albanije i NATO avijacijom, prešli su državnu granicu u reonu karaule Košare i napali jedinice Vojske Jugoslavije sa ciljem prekidanja komunikacije na liniji Đakovica-Prizren i zaposedanja većeg dela Metohije.

  1. granični bataljon bio je prva jedinica naše vojske koja je primila neprijateljski udar i herojski odolevala napadima neprijatelja čuvajući Otadžbinu. Pored ove, u bici su učestvovale i 125. motorizovana brigada, 63. padobranska brigada, deo 72. specijalne brigade, Vojna policija, deo 549. motorizovane brigade, delovi Prištinskog korpusa, rezervisti i ruski dobrovoljci.

Bitka na Korašama trajala je do kraja NATO agresije na SRJ 10. juna 1999. godine, gubici na obe strane su bili veliki: 108 pripadnika VJ (18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista, 24 dobrovoljca). U neprijateljskim redovima tzv. OVK je izgubila preko 200 pripadnika, a uništeno je i pet tenkova Vojske Albanije.

Foto: tanjug.rs

Related posts

Funkcioneri opštine Plandište čuvaju svoju životnu sredinu

Mica Milakov

Zvezda protiv Omonije u trećem kolu kvalifikacija za LŠ, LE: Partizan gostuje u Moldaviji ekipi Sfintula

Nikoleta Dragaš

Miloš Mihajlović prvi doplivao do Časnog krsta

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija