24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Predsednik Vučić odlikovao potpukovnika Dragutina Dimčevskog

Povodom 21. godišnjice Bitke na Košarama, predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Ordenom belog orla sa mačevima drugog stepena, potpukovnika Dragutina Dimčevskog za ispoljeno lično herojstvo i vešto komandovanje 53. graničnim bataljonom Vojske Jugoslavije tokom 1998. i 1999. godine.

Na Veliki petak 9. aprila 1999. godine, pripadnici tzv. Oslobodilačke vojskeKosova, potpomognuti Vojskom Albanije i NATO avijacijom, prešli su državnu granicu u reonu karaule Košare i napali jedinice Vojske Jugoslavije sa ciljem prekidanja komunikacije na liniji Đakovica-Prizren i zaposedanja većeg dela Metohije.

  1. granični bataljon bio je prva jedinica naše vojske koja je primila neprijateljski udar i herojski odolevala napadima neprijatelja čuvajući Otadžbinu. Pored ove, u bici su učestvovale i 125. motorizovana brigada, 63. padobranska brigada, deo 72. specijalne brigade, Vojna policija, deo 549. motorizovane brigade, delovi Prištinskog korpusa, rezervisti i ruski dobrovoljci.

Bitka na Korašama trajala je do kraja NATO agresije na SRJ 10. juna 1999. godine, gubici na obe strane su bili veliki: 108 pripadnika VJ (18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista, 24 dobrovoljca). U neprijateljskim redovima tzv. OVK je izgubila preko 200 pripadnika, a uništeno je i pet tenkova Vojske Albanije.

Foto: tanjug.rs

Related posts

Stefanović za TV Pink: Kontića niko ne štiti, originalni snimci su prebijanja su u policiji u Novom Sadu

Mica Milakov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nenajavljenoj poseti Mađarskoj

Katarina Popović

Vučić: Dualno obrazovanje je budućnost Srbije

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija