17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Vesti

Stižu pozivi za osobe koje su civilno sluzile vojni rok

Ministarstvo odbrane pozvalo je prvih 60 građana koji su civilno služili vojsku na radnu obavezu od minimalno sedam dana u vojnozdravstvenim ustanovama u Beogradu i Novom Sadu, u kojima će biti smeštene osobe pozizivne na virus Covid-19.

I u Pančevu je ozbiljan broj onih koji su vojnu obavezu služili u civilu, u raznim ustanovama, poput Gerontološkog centra i Opšte bolnice u Pančevu , gde je pomoć itekako potrebna.

Po 30 građana iz Beograda i Novog Sada koji su služili civilno vojsku angažovani su u Vojnomedicinskom centru Karaburma i u Vojnoj bolnici u Petrovaradinu, gde trenutno rade na nemedicinskim poslovima, odnosno adaptiranju tih ustanova za prijem pacijenata pozitivnih na Covid-19.

U Ministarstvu odbrane podvlače da pozivaju vojne obveznike u skladu sa zakonom.

“Građani koji su regulisali vojnu obavezu vršenjem civilne službe pozivaju se na zahtev vojnozdravstvenih ustanova za formiranje jedinica radne obaveze, a pozivi se upućuju u skladu sa odredbama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi za slučaj vanrednog i ratnog stanja. Najpre angažujemo one koji nemaju radno angažovanje”, ističu u Ministarstvu odbrane.

Kako objašnjavaju, oni koji su služili civilnu vojsku ne mogu se rasporediti u ratne jedinice Vojske Srbije.

Oni svoju obavezu u rezervnom sastavu izvršavaju u jedinicama civilne zaštite i radnu obavezu u jedinicama radne obaveze. Radna obaveza u trajanju od sedam dana, a po potrebi i duže, podrazumeva angažovanje na zadacima u vojnozdravstvenim ustanovama za izvođenje nemedicinskih poslova.

Angažovanje podrazumeva rad na dnevnom nivou u trajanju od osam časova, a u slučaju da se na poslovima koje radna obaveza podrazumeva ostane duže od osam časova za sutradan je predviđeno korišćenje slobodnog dana – navode u Ministarstvu, i dodaju da su svi pozvani vojni obveznici civilno služili vojni rok u domovima zdravlja i da su spremni za obavljanje predviđenih nemedicinskih poslova u zdravstvenim ustanovama.

Related posts

Preventivni pregled u JKP “Grejanje”

Nikola Toadjer

Predsednik Vučić u kasarni na Dedinju: Imaćemo u januaru prosečnu platu 600 evra

Vanja Vićentić

Nagrada za uspeh – vukovci ove godine na Petrovaradinu

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija