22. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Srbija Vesti

Mali:Sveobuhvatan paket mera vredan 5,1 milijardu evra

Pripremili smo sveobuhvatan Program ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Kovid-19 i podršku privredi Srbije za očuvanje zaposlenosti, a vredan je 5,1 milijardu evra, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

“Ovaj program je trebalo predsednik Vučić da predstavi, izvinajvam se u njegovo ime, ne oseća se dobro, nije sa nama, ali će se u narednih 48 sati obratiti”, rekao je Mali u Palati Srbija.

Mali: Činimo sve da privreda što pre stane na noge

Ne zna se kako će se odvijati situacija sa ovim virusom, pratimo šta se dešava u našoj ekonomiji i gledamo kako ona utiče na pojedine privredne grane, rekao je ministar Siniša Mali i istakao da se ne isključuje mogućnost da država, pord mera danas saopštenih, i sektorski pomogne.

Mali je istakao da vlada želi da naša ekonomija što pre stane na noge i ponovo raste kao pre samo par nedelja, pre epidemije korona virusa.

Čadež:Još nemoguće govoriti o razmeri posledica

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da nikada nije postojala ovakva ekonomska kriza u kojoj tržište praktično ne postoji, kao i da je sada jako teško govoriti o razmerama posledica.

On je prilikom predstavljanja programa ekonomskih mera Vlade rekao da je PKS u stalnom kontaktu sa firmama i da je za sada 560 kompanija redukovalo ili obustavilo rad, ali nisu otpustile radnike.

Mali ne isključuje mogućnost još mera pomoći srpskoj privredI

Ministar finansija Siniša Mali ne isključuje mogućnost da se do kraja krize prouzrokovane korona virusom izađe sa još nekim predlozima i merama pomoći.

Mali je rekao da je program podrške za pomoć privredi, koji je danas predstavio zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom, ozbiljan i veliki, te da na pravi način pokazuje snagu srpske države i ekonomije u ovom trenutku.

Mali: Učešće javnog duga neće preći 60 odsto BDP

Vlada je ovom paketu mera podrške privredi prišla ozbiljno i odgovorno, a sredstva iz programa će biti obezbeđena na domaćem i međunarodnom finansijskog tržišta, tako da učešće javnog duga neće preći 60 odsto BDP-a, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je istakao da je paket mera rezultat teških reformi sprovredinih u proteklom periodu, jer je poslednjih godina vođena odgovorna ekonomska politika i računa o svakom dinaru, a svaki slobodan dinar ulagan u infrastrukturu ili vraćanje skupih dugova i prethodnog perioda.

Mali :Hoćemo svakom građaninu da pomognemo

Ministar finansija Siniša Mali istakao je danas da država svojim merama želi da bude solidarna, jedinstvena, da svakom građaninu pomognemo što je moguće više da prebrodi aktuelnu krizu.

Mali je, na konferenciji za štampu, upitan da li je jednokratna pomoć od 100 evra mogla pravednije da se raspodeli, a ne linearno, kazao da je želja države da svaki punoletni građanin oseti snagu države, dozu optimizma.

Mali: Prva isplata minimalca polovinom maja

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da će preduzetnicima, kao i radnicima mikro, malim i srednjim preduzećima prva minimalna zarada na račun biti isplaćena polovinom maja.

Mali je dodao da će druga i treća minimalna zarada biti isplaćene u naredna dva meseca.

Država preuzima trošak opterećenja zarada

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je u okviru poreske politike država kao podršku privredi donela tri mere, a koje znače da će država na sebe preuzeti trošak preduzeća u iznosu od 1,3 milijardi evra.

Mali je naveo da su te mere: odlaganje plaćanje poreza na zarade i doprinose za sva privatna preduzeća u preriodu trajanja vanrednog stanja, a najmanje za period od tri meseca, odlaganje plaćanje poreza na dobit za drugi kvartal 2020. i oslobađanje plaćanja od PDV-a za sve one koji doniraju i bave se donacijama.

Mali: Prva isplata minimalca polovinom maja

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da će preduzetnicima, kao i radnicima mikro, malim i srednjim preduzećima prva minimalna zarada na račun biti isplaćena polovinom maja.

Mali je dodao da će druga i treća minimalna zarada biti isplaćene u naredna dva meseca.

Mali:Država isplaćuje tri minimalne zarade malim i srednjim preduzecima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će država preduzetnicima, paušalcima, mikro, malim i srednjim preduzećima isplatiti tri minimalne zarade kako bi lakše prevazišli krizu koju je izazvao virus korona.

To je jedna od mera države koju je Mali predstavio danas u Palati Srbija, dodajući da će svakom zaposlenom u tim preduzećima država uplatiti direktno na račun nešto više od 90.000 dinara, odnosno 750 evra.

Mali:Nova regulativa za korporativne obveznice

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će vlada narednih dana izaći sa izmenjenom regulativom vezanom za korporativne obveznice, I dodao da ne isključuje mogućnost da država učestvuje u kupovini korporativnih obveznica.

Mali je, na konferenciji za štampu, upitan kako će mera za korporativne obveznice izgledati u praksi,rekao da to nije jedostavna tema, jer je specifična.

Mali: Za likvidnost preduzeća 2,2 milijarde evra

U okviru mera za pomoć privredi Srbije pogođenoj posledicama epidemije korona virusa, za likvidnost preduzeća predviđeno je 2,2 milijarde evra, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

“Idemo sa masivnom podrškom likvidnosti za ceo naš sistem, privatni sektor prevashodno, 2,2 milijarde evra izdvajamo za to. 200 miliona evra kroz fond za razvoj, subvencionisani, jefitni krediti, jedan odsto kamate za preduzetnike, mikro, mala, srednja preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i zadruge”, rekao je Mali na konferenciji u Palati Srbija.

Čadež:Paket mera države čuva “kičmu” privrede

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je danas da je država prihvatila 90 odsto predloga različitih udruženja i asocijacija privrednika i da će usvojeni paket mera sačuvati radna mesta, likvidnost i proizvodnju u zemlji.

Ovaj paket mera, istakao je Čadež “čuva kičmu privrede” a u narednih desetak dana vlada će usvojiti niz akata koji će omogućiti da se mere sprovedu.

Vučić se ne oseća dobro, obratiće se u naredna dva dana

Predsednik Srbije ne oseća se dobro, rekao je danas ministar Siniša Mali i dodao da Aleksandar Vučić zato danas ne predstavlja mere podrške srpskoj privredi.

Mali je najavio da će se predsednik obratiti javnosti u narednih 48 sati.

Plate u javnom i penzije sigurne

Vlada Srbije će u narednih 10 dana usvojiti uredbu, odnosno pravni okvir koji će omogućiti sprovođenje ekonomskih mera za podizanje srpske privrede, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se taj program neće primenjivati na preduzeća koja su od početak vanrednog stanja smanila za više od 10 odsto broj radnika.

“Više puta smo apelovali i molili privrednike da ne otpuštaju svoje zaposlene”, rekao Mali.

Svim punoletnim građanima direktna pomoć 100 evra

Svi punoletni građani Srbije dobiće direktnu pomoć od 100 evra, saopštio je danas ministar finansija Siniša Mali i objasnio da će javnost u narednih desetak dana biti obaveštena o proceduri kojom ce to biti učinjeno.

To je jedna od mera države za oporavak srpske ekonomije, koja je pogođena epidemijom virusa korona.

Izvor: Tanjug

Related posts

Sve spremno za finale omladinske zlatne rukavice

Zorana Stekovic

Gošća emisije “Lice Nacije” Ljiljana Habjanović Đurović : SPC uvek delila sudbinu svog naroda

Mica Milakov

Ponovo pad broja zaraženih virusom COVID-19 u Južnobanatskom okrugu

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija