18. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Još jedan avion pomoći iz Kine stigao u Srbiju

Još jedan avion sa medicinskom pomoći i opremom za Srbiju u borbi protiv virusa korona sleteo je na beogradski aerodorom, a dočekala ga je premijerka Ana Brnabić, koja je poručila da se na taj način šalje poruka solidarnosti i zajedništva.

Premijerka Ana Brnabić poručila je, pošto je u Srbiju sleteo avion s medicisnkom pomoći iz Kine, čiju je organizaciju pomogao UNDP, a troškove transporta snosi EU, da se šalje poruka solidarnosti i zajedništva.

„Ako mogu da kažem da postoji poruka koju šaljemo večeras, to je poruka solidarnosti i zajedništva. Ovo je prelep primer kako svet postaje jedno u teškim vremenima“, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je navela da su ovo izuzetno teška vremena, ne samo za Srbiju već i za ceo svet i Evropu, koji prolaze kroz najteže izazove i najteže vreme od Drugog svetskog rata.

„Solidarnost i zajedništvo su najvažniji da bismo uspeli da pobedimo ovaj strašan virus“, naglasila je Bnrabićeva.

Ona je prenela da je Vladi Srbije u organizaciji leta pomogao UNDP, da je let platila EU, za šta je pokonila oko 450.000 dolara.

„Let je iz Kine, iz grada Tjanđin i nosi medicinsku opremu, respiratore, zaštitnu opremu, maske, odela, testove za Kovid 19“, navela je Ana Brnabić.

Ona je istakla da je to oprema koju je kuplila Srbija iz budžeta svih građana, a da je u nabavci pomogao i predsednik Aleksandar Vučić, kao i da je u pošiljci i oprema koju su poklonile Kina i neke privatne kineske kompanije.

Brnabićeva je navela da je jedna od njih i kompanija HBIS, koja je spasila Železaru Smederevo, koja je poklonila u opremi 1,32 miliona evra, kompanija IBS, kao i još jedna kineska kompanija koja je donirala iopremu vrednu više od milion evra.

Kako je rekla, samo deo te opreme stigao je ovim letom.

„Ovo zajedništvo će nama pomoći da sačuvamo živote građana“, istakla je premijerka.

Ona je izrazila zahvalnost Kini, svim kompanijama na svemu što su uradili za Srbiju, kao i EU koja je i sama suočena sa ogromnim izazovima.

„Hvala im što su pomogli da svi zajedno, i Kina i EU i UN i mi iz Srbije budžetom i diplomatskim naporima omogućimo da dočekamo još jedan avion koji će doći u narednom periodu“, rekla je Brnabićeva.

„Računamo da je 10 ovakvih aviona potrebno da dopremimo sve što smo kupili, ali i što kao donaciju šalju Kina i kineske kompanije, a znam da će EU pokriti troškove za najmanje četiri leta“, poručila je Ana Brnabić.

Related posts

Isporuka građevinskog materijala za izbeglice

Mica Milakov

UPRAVO NA TV PINK: “Progon” – dokumentarni film o filmu “Vladalac”

Mica Milakov

Dogovorene teme za sastanak u Briselu, Vučić razgovarao sa Borelom i Lajčakom

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija