17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima digitalne zajednice

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima digitalne zajednice, IT i inovativnih kompanija i startapova. Na sastanku se razgovaralo o tome na koji način oni mogu da pomognu u predlaganju inovativnih rešenja u borbi protiv virusa COVID-19.

Brnabić je istakla da je cilj da se naši najpreduzimljiviji i najpametniji ljudi uključe i pomognu u rešavanju problema masovnog testiranja kako bi se sa tim započelo što pre.

”Razmatramo probleme koje imamo, pre svega koliko kapaciteta imamo u Srbiji za masovno testiranje, za uzimanja uzoraka i obrade testova. Želimo da zajedno uradimo dobra IT rešenja kako bismo na najbolji način kontrolisali taj proces, koji treba da bude otvoren i da svi dobijaju najbolje informacije”, istakla je Brnabić.

Predsednica vlade rekla je da očekuje da ćemo već sutra moći značajno da povećamo kapacitete za testiranje. ”Pored Instituta Torlak i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, radimo na tome da se uključe i Klinički centar Srbije i Institut za javno zdravlje Niš”, istakla je Brnabić.

Ona je dodala da se sa kineskim partnerima radi na tome da imamo još jednu veliku laboratoriju koja može da obrađuje između 2.000 i 3.000 testova dnevno u Kliničkom centru Srbije.

”Prioritet nam je da u što kraćem roku imamo što više testiranja. Upravo zato nam je važno da ovde svi zajedno radimo. Zato sam kao predsednica vlade i pozvala privatni sektor da se uključi i da zajedno radimo na tome da rešimo ovaj problem na najbolji i najefikasniji način”, naglasila je predsednica Vlade Srbije.

Nebojša Đurđević, generalni direktor, Inicijativa ”Digitalna Srbija”, rekao je da su se članovi Inicijative, odmah nakon poziva premijerke, okupili i razmotrili više ideja kako bi se rešio problem kapaciteta za masovno testiranje.

Đurđević je pojasnio da, s obzirom na to da se mora hitno reagovati, sada se može početi sa manuelnim protokolima koji će da koriste postojeće tehnologije, a onda bi se dodavala naprednija IT rešenja kojima bi se omogućila veća masovnost.

”Mislim da smo došli do prilično dobrih ideja i konkretnih predloga kako to može da sa ostvari. Ključni su sledeći koraci, radimo svi zajedno – privatni i javni sektor, kako bi se to implementiralo na najbolji način”, rekao je Đurđević.

Related posts

Predsednik Vučić: Morali su da povuku Rosu, za ZSO im nista ne verujem

Bojana Kecic

U Šapcu nove malverzacije: Zelenović preko GIK-a hoće da pokrade izbore i sačuva vlast!

Nikola Toadjer

Pančevačka gatara negirala ubistvo iz 2009.

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija