23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Kultura Vesti

Digitalizovano kulturno istorijsko nasleđe Dolova

Foto: rtvpancevo.rs

Kulturno istorijsko nasleđe Dolova, jednog od najvećih sela u opštini Pančevo, nedavno je digitalizovano u okviru projketa „Digitalizacija kulturno istorijskog nasleđa Dolova”, u cilju promovisanja i turističkih potencijala. Ovaj poduhvat finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

To dalje znači da su u digitalnom obliku dostupni zapisi monaha Pećke patrijaršije u kojima se Dolovo prvi put spominje još 1660. godine, kao i mape naselja, matične knjige iz 18. veka, crkveni letopisi, pravila prve čitaonice u selu i drugo, prenosi RTV. U okviru digitalizacije našli su se i dokumentarni filmovi „Kolevka vremena” i „U dolovima ravnice”, dok stare fotografije iz bogate arhive Doma kulture čekaju da budu skenirane.

Digitalizacija je kročila u Dolovo baš u godini kada to mesto obeležava nekoliko jubileja, među kojima su šest decenija od osnivanja Doma kulture „25. maj”, 360 godina od prvog pisanog dokumenta o tom selu i 145 godina od osnivanja čitaonice.

– Nameravamo dalje da sakupimo još fotodokumentacije iz porodičnih arhiva i pozivam Dolovce koji su zainteresovani da skeniramo njihovu porodičnu arhivu, a nastavićemo da digitalizujemo i dokumentaciju – kaže za RTV direktor Doma kulture „25. maj” u Dolovu Miroslav Prvulj.

Prvi naziv ovog mesta je Dolovi, a u početku selo je bilo podeljeno na dva dela.

– Ujedinjenju sela doprineo je tadašnji sveštenik koji je osmislio Druganje – pojašnjava iz Doma kulture „25. maj” Dolovo Jovana Radonjin. – Druganje je praznik, odnosno običaj karakterističan samo za Dolovo. Odlikuje se time što su se mladi momci i devojke skupljali u dolini na sredini sela i na simboličan način kroz venac od cveća razmenjivali farbana jaja.

Dolovo je zanimljivo i po arheološkim istraživanjima, budući da je na lokalitetu Ciglana pronađeno pet arheoloških slojeva od antike do srednjeg veka. U dolovačkoj crkvi nalazi se ikonostas Paje Jovanovića koji je oslikao tri ikonostasa. U Dolovu je rođen Aksentije Maksimović, kompozitor i kapelnik Narodnog pozorišta u Novom Sadu. Digitalizacija bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa učiniće pristupačnijim ove i druge zanimljivosti Dolova i skrenuti pažnju na njegove kulturno turističke potencijale.

Izvor: Dnevnik.rs

Related posts

Nosite maske u zatvorenom, delta će skoro sigurno stići

Miroslava Cvejin

Brnabić: Situacija veoma teška, ali možemo da se nosimo s njom

Nikoleta Dragaš

Vučić i Brnabić sa kineskim stručnjacima

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija