4. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Sve manje mladih fizički aktivno

Jedan od velikih problema za mlade predstavlja nedostatak fizičke aktivnosti koji dovodi do brojnih zdravstvenih tegoba. O ovom problemu razgovorali smo sa dugogodišnjim nastavnikom fizičkog vaspitanja.

Poslednjih godina se sve više govori o tome da su, iz generacije u generaciju, učenici osnovnih i srednjih škola sve manje aktivni na časovima fizičkom vaspitanja. Ovaj, nekada omiljeni čas svakog deteta, mnogi učenici svesno izbegavaju. Evidentno je i da su najmlađi učenici najaktivniji.

Dugogodišnji nastavnik fizičkog vaspitanja Dragan Radosavljević ističe razliku između današnjih učenika i učenika sa početka njegove karijere.

Porazavajuća statistika “govori” i da će tek dvoje učenika u čitavoj generaciji imati dovoljno fizičke sposobnosti da se popnu uz konopac, dok je to u generaciji njihovih roditelja mogla većina. Nedovoljno fizičke aktivnosti kod mladih stvara brojne probleme u razvitku nogu i kičmenog stuba, koji se najčešće mogu primetiti u vidu nepravilnog drzanja i nepravilnog hoda. Uprkos brojnim poteškoćama sa kojima se susreću, nastavnici uspešno sprovode vezbe predvidjene nastavnim planom. Međutim, van škole veliku ulogu u podsticanju dece na fizičku aktivnost imaju roditelji.

Sportske aktivnosti poput rukometa, košarke, odbojke i fudbala najčešće se uspešno realizuju. Najveći strah pak, kod đaka, izaziva gimnastika. S toga je naročito vazno izgraditi poverenje između đaka i nastavnika prilikom izvođenja gimnastičkih vezbi, dodao je Dragan Radosavljević.

Related posts

Tkačke kolonije – čuvari tradicije i identiteta srpskog naroda

Nikoleta Dragaš

Olga Žolnaj Jokanović – nekadašnja stjuardesa čuvarka identiteta naroda

Nikoleta Dragaš

Marija Mrkela i Lana Cvetkovski osvojile su medalje na pionirskom Prvenstvu Srbije u Sremskoj Mitrovici

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija