26. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Sve manje mladih fizički aktivno

Jedan od velikih problema za mlade predstavlja nedostatak fizičke aktivnosti koji dovodi do brojnih zdravstvenih tegoba. O ovom problemu razgovorali smo sa dugogodišnjim nastavnikom fizičkog vaspitanja.

Poslednjih godina se sve više govori o tome da su, iz generacije u generaciju, učenici osnovnih i srednjih škola sve manje aktivni na časovima fizičkom vaspitanja. Ovaj, nekada omiljeni čas svakog deteta, mnogi učenici svesno izbegavaju. Evidentno je i da su najmlađi učenici najaktivniji.

Dugogodišnji nastavnik fizičkog vaspitanja Dragan Radosavljević ističe razliku između današnjih učenika i učenika sa početka njegove karijere.

Porazavajuća statistika “govori” i da će tek dvoje učenika u čitavoj generaciji imati dovoljno fizičke sposobnosti da se popnu uz konopac, dok je to u generaciji njihovih roditelja mogla većina. Nedovoljno fizičke aktivnosti kod mladih stvara brojne probleme u razvitku nogu i kičmenog stuba, koji se najčešće mogu primetiti u vidu nepravilnog drzanja i nepravilnog hoda. Uprkos brojnim poteškoćama sa kojima se susreću, nastavnici uspešno sprovode vezbe predvidjene nastavnim planom. Međutim, van škole veliku ulogu u podsticanju dece na fizičku aktivnost imaju roditelji.

Sportske aktivnosti poput rukometa, košarke, odbojke i fudbala najčešće se uspešno realizuju. Najveći strah pak, kod đaka, izaziva gimnastika. S toga je naročito vazno izgraditi poverenje između đaka i nastavnika prilikom izvođenja gimnastičkih vezbi, dodao je Dragan Radosavljević.

Related posts

Opšta bolnica: Od korone se leči 140 pacijenata

Nikola Toadjer

MIROSLAV GUCUNJA, JUNAK SA KOŠARA, NEĆE BITI ZABORAVLJEN. Ražnatović i BK Sombor “izborili” ulicu za heroja

Mica Milakov

Moguća pojava grada

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija