25. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Vesti

Mali: Apsolutno smo likvidni, nema problema za plate i penzije

Država je apsolutno likvidna, stabilna i ima dovoljno novca za isplatu plata i penzija, rekao ministar finansija Siniša Mali.

Povodom situacije u vezi sa koronavirusom, Mali je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Privredne komore Markom Čadežom, saopštio da danas na računu budžeta ima 168,2 milijarde dinara.

„Nemamo toliko novca inače, ali uvek smo poslednjih nedelja imali između 160 i 170 milijarda dinara na računu. Mi smo apsolutnio likvidni, stabilni imamo dovoljno novca da isplaćujemo plate i penzije“, objasnio je on.

Mali je rekao da će nastojati u nedeljama i mesecima koji predstoje održati likvidnost na većem nivou radi sigurnosti i eventualija koje mogu da se dese.

„Sigurno je da u naredna dva meseca imamo dovoljno novca da pokrijemo sve rashode“, podvukao je on.

Mali je rekao da nije slučajno što država ima toliko novca na računu i da je to dokaz opravdanosti ekonomskih mera i politike od 2014., koja je bila usmerena na štednji.

„Nije slučajno što imamo toliko novca i što možemo da reagujemo sa stimulativnim merama u visini od preko 200 miliona evra u ovom trenutku“, dodao je on ističući da je potpuno sigurna i stablna situacija u javnim finansijama.

„Kao da smo se spremali za ovakvu krizu. To je dokaz koliko vodimo odgovornu politiku“, kazao je Mali.

On je naglasio da postoji potpuna koordinacija svih državnih institucija i ustanova kada su u pitanju mere ekonomske politike i situacije u privredi.

Ocenio je veoma važnim što je NBS izašla sa paketom stimulativnih mera, koje će dodatno podići likvidnost, smanjiti trošak kapitala i troškove.

„Fiskalna politika vlade reaguje sa još jednim paketom stimulativnih mera u visini od 200 miliona evra. Ovo je dodatni podsticaj povećanju i intenziviranju radova u našoj zemlji i podsticanju stope rasta u našoj privredi, sa ciljem održavanja obima zaposlenosti“, objasnio je on.

U narednih mesec dana, prema njegovim rečima, biće nađeni načini da se isplati najmanje 4.000 dinara penzionerima, kao jednokratna pomoć iz budžeta, dodatna pomoć u ovim teškim trenucima.

Rekao je da Srbija iz dana u dan prati situaciju, kao i šta rade druge zemlje.

Naglasio je da je nesumnjivo da se globalna ekonomija usporava, da pojedine zemlje, koji su naši veliki ekonomski partneri, kao Italija, imaju probleme.

„Verovatno će biti i kod nas problemi, ali odgovoran način preduzimanju mera na vreme je najbolji način kako se nositi sa krizom“, podvukao je on.

Svetska banka ponudila Srbiji 20 miliona dolara pomoći

Svetska banka se jutros javila Vladi Srbije sa pismom da ima na raspolaganju dodatnih 20 miliona dolara ukoliko je Srbiji potrebno za otklanjanje posledica koronavirusa, izjavila je premijerka Ana Brnabić i dodala da je i Kina ponudila Srbiji dodatne maske i drugu zaštitnu opremu.

Na pitanje novinara da li će Srbija zatražiti finansijsku pomoć od neke zemlje ili međunarodne finansijske organizacije, premijerka je rekla da za tim trenutno nema potrebe pošto država ima dovoljno svojih sredstava, zbog svega što je po pitanju finansija urađeno u prethodnom periodu u zemlji.

Kaže da je SB ponudila dodatna stredstva za bilo kakve hitne mere za otklanjenje posledica širenja korona virusa.

„Iz Kine su se javili i ponudili, ako je sada nama potrebno dodatnih količina maski, zastitne opreme i testova, da će nam poslati ukoliko bude potrebe i još smo u kontaktu sa njima“, navela je Brnabić.

„Srbija se još od 2014. pripremala za krizna vremena“, rekla je Brnabić posetivši da su od tada postignuti značajni rezultati po pitanju finansijske discipline, deficita, javnog duga koji danas iznosi oko 48 odsto BDP-a i drugo.

Bezbedni smo i sigurni smo i spremni u ekonomskom smislu, naglasila je Brnabić i zahvalila prethodnoj vladi što je sve to postignuto kako Srbija više nikada ne bi bila uhvaćena nespremna za bilo kakvu ekonomsku krizu.

„Mi sada ne dovodeći u pitanje našu fiskalnu staiblnost možemo da reagujemo sa 24 milijarde dinara dodatnog ubacivanja u sektor građevine i infastrukture, dodatnu potrošnju koja će stvoriti dodatne ekonomske rezultate i dodatnu podršku svim penzionerima da osećaju dodatnu stabilnost“, navela je Brnabić.

izvor foto:RTV Pančevo.rs

Related posts

Uspesi džudo kluba “Dinamo”

Branislava Grčić

Vučić i Borisov: Balkanski tok izuzetan uspeh 2 bratske države

Branislava Grčić

Uhapšeni S.M. iz Beograda i D.M. iz Pančeva

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija