27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Vesti

Brnabić:U kapitalne investicije, kao stimulans, 24 milijarde

Vlada Srbije donela je mere kako bi prevenirala negativne efekte koronavirusa na ekonomiju i privredu, pa je, uz odluku NBS da smanji referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, odlučila da uloži dodatnih 24 milijarde dinara u kapitalne infrastrukturne projekte, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je, na pres konferenciji povodom situacije u vezi sa koronavirusom, rekla da će, po svetskim izveštajima i nekim najkonzervativnijim procenama, pandemija korona virusa imati uticaj na svetsku ekonomiju, te da će globalni rast biti smanjen za makar 0,5 odsto.

Ukazala je da su u Srbiji najugroženiji sektori turizam, transport i logistika.

Kada je reč o turizmu, podsetila je da je vlada početkom februara donela odluku da iz budžetske rezerve izdvoje dodantna sredstva za dodatnih 60.000 vaučera za građane.

“Tako da je podeljeno 160.000 vaučera, kako bismo ublažili malo to što nećemo imati jednak priliv stranih gostiju. To je mera za sada”, rekla je Brnabić i dodala da će sutra razgovarati sa svim hotelijerim o problemima i načima za ublažavanje eventualnih posledica.

Brnabić je istakla da je povećanje investicija, javnih i privatnih, uvek najbolji lek protiv usporavanja rasta.

U tom smislu, podsetila je da je Narodna banka Srbije juče smanjila referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, kao i da je odlučila da suzi koridor svojih osnovnih kamatnih stopa sa plus/minus 1,25 procentnih poena na plus/minus 1,0 procentni poen u odnosu na referentnu kamatnu stopu.

“S obzirom na niske inflatorne pritiske, očekujem da mere omoguće rast kreditne i privredne aktivnosti u privatnom sektoru”, rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da je juče odlučeno i da se ulože dodatna sredsvta od 24 milijarde dinara, što je nešto više od 200 miliona evra u kapitalne infrastrukturne projekte, kako bi se stimulisao rast i ubrzala implementacija programa Srbija 2025.

“To će bez sumnje dodatno, donekle, ublažiti efekte na naš rast i privredu. Odlično je što smo mi poslednjih nekoliko godina radili na tome da imamo povećanu discpilinu i više odgovornosti, pa imamo spremne projekte”, rekla je Brnabić.

Dodala je da svi svi infrastrukturni projekti u Stbiji teku po planu, nema kašnjenja, firme rade dobro, a radnici su na terenu.

“Očekujemo da će ovo biti dodatni značajni stimulans”, rekla je Brnabić.

Premijerka je naglasila da se održavaju dnevni sastanci sa predstavnicima trgovinskih lanaca u zemlji i da roba na rafovima ima dovoljno te apelovala da građani ne stvaraju zalihe.

Brnabić je rekla da je danas takođe imala sastanak sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem koji ju je obavestio da na tržištu ima dovoljno svih poljoprivrednih proizvoda.

“Svega ima dovoljno kako u Robnim rezervaaam tako i kod proizvođača”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je jutros takođe imala sastanak sa kompanijama koje proizvode maske sa kojima je razgovarano o tome kako tim kompanijama može da se olakša poslovanje a po pitanju sertifikacije i suspenzije pravilnika o etanolu.

Cilj je da se ovim merama omogući da te kompanije povećaju proizvodnju i dodatno opskrbe tržište te da imaju dovoljno i za izvoz.

“Što se tiče nase privrede i ekonomije, situacija je pod kontrolom, nema razloga za paniku, i situacija se prati iz minuta u minut”, istakla je premijerka i navela da se privreda Srbije u ovom trenutku, kako je rekla, odlično drži.

Brnabić je napomenula da je važno da se stalni sastanci održavaju, da je jutros u 6.30 časova imala prvi sastanak sa ministom privrede, da je razgovarala sa predsednikom Srbije sa kojim će u toku dana imati sastanak.

Navela je i da će Ministartvo unutrašnjih poslova uskoro objaviti podatke sa graničnih prelaza u zemlji.

Izvor: Tanjug

Related posts

Predsednik Vučić razgovarao sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem

Nikola Toadjer

Vandali porazbijali prostorije Srpske desnice u Pančevu: Uništene slike srpskih heroja

Branislava Grčić

Više posetilaca u Muzeju Mihajla Pupina

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija