13. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Najvažnije Vesti

Održana tribina “100. godina Ruske bolnice u Pančevu”

U svečnoj sali Narodnog muzeja održana je tribina “100 godina ruske bolnice u Pančevu”, koju je organizovalo Društvo srpsko-ruskog prijateljstva “Dositej Obradović”. Na tribini su učestvovali profesori, lekari i drugi zapaženi gosti.

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva “Dositej Obradović”, u saradnji sa Gradskom upravom, Zavodom za zaštitu spomenika kulture, Narodnim muzejom, Arhivom i Gradskom bibliotekom organizovalo je tribinu “100 godina ruske bolnice u Pančevu”. Na tribini su učestvovali profesori, doktori i drugi zapaženi gosti, a za kulturno-umetnički program zadužen je bio KUD “Stanko Paunović – NIS-RNP”.

Ruska bolnica – sanatorijum osnovana je 10. marta 1920. godine u Pančevu, kao najbolja zdravstvena institucija u Kraljevini Jugoslaviji, imala je hirurško, ginekološko i terapeutsko odeljenje, tri operacione sale i, za tadašnje uslove, najsavremeniji rendgen.

Ruska bolnica – sanatorijum radila je u našem gradu do Drugog svetskog rata, da bi zvanično prestala sa radom 1944. godine dolaskom Crvene armije. U zgradi u kojoj je osnovana ova bolnica pre 100 godina danas se nalazi pančevački Dom omladine.

Related posts

Vučić,Hoti,Pendarovski…u sredu na samitu Atlantskog saveta

Jasmina Petkovic

Mobilni vakcinalni punkt Autobus postavljen u TC “BIG”

Ivana Bogdanovski

Inficirano 295 osoba, preminulo još 9 pacijenata

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija