18. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Hroničan bol čest problem sugrađana

Svako od nas susreo se  sa nekom vrstom bola, bilo da je to akutini ili hronični. Bol je subjektivan osećaj i ne može se izmeriti ali je važno da pacijent opiše lekaru šta oseća i tako dobije određenu terapiju koja mu je potrebna. Ljudi često pribegavaju uzimanju lekova bez recepata što im, kažu lekari, može samo pogoršati stanje.

Bol je jedan od najčešćih svakodnevnih problema sa kojima se susrećemo. Jedan od najčešćih je glavobolja, ali ima I onih koji su jačeg intenziteta i javljaju se kao posledica određenih bolesti. S obzirom na to da je bol subjektivni osećaj i da ne postoji skala bola, on se može proceniti jedino na osnovu iskaza pacijenta. Lekovi koji se daju tokom terapije imaju neželjena dejstva ukoliko pacijent nije dao tačnu informaciju i preuveličavaju u opisu svog bola.

Za pacijente koji su sproveli dijagnostiku i znaju šta je razlog, u Opštoj bolnici bi uskoro trebalo da bude otvorena ambulanta gde mogu potražiti pomoć. Ne postoji terapijska procedura koja bi trenutno rešila bol u vidu operacije, pa je zato ambulanta namenjena hroničnim bolesnicima, najbolje rešenje.

Hronični bol može da utiče na naš svakodnevni život jer pored toga što je neprijatan, sprečava nas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Utiče na san i ponekad hronični bolesnici nisu u stanju da sami brinu o sebi. Za pacijnete kod kojih je indikovan bol mogu se primenjivati lekovi lokalnog tipa ili tehnike regionalne analgezije i anestezije putem ultrazvuka. Jedan od saveta lekara je nikako ne uzimati lekove na svoju ruku, bez recepta već otići i posavetovati se sa doktorom.

Related posts

Vućić izrazio saučešće povodom smrti Mugabea

Jasmina Petkovic

Vučić obilazi Zaječarski okrug

Zorana Stekovic

Mihajlovićeva: Međunarodni teretni saobraćaj od vitalne važnosti

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija