17. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Vojlovački Slovaci obeležili Svetski dan molitve

Svetski dan molitve u svetu se obeležava svakog prvog petka u martu. Ove godine program su pripremile hrišćanske žene iz Zimbabvea. U evangeličkoj crkvi u Vojlovici Slovaci su se prigodim programom uključili u obeležavanje ovog značajnog dana.

Svake godine prvog petka u mesecu martu, u više od 170 zemalja u svetu obeležava se Svetski dan molitve žena. U pitanju je globalni ekumenski pokret, koji vode žene Hrišćanke, različitih rasa, kultura i tradicija, pozivajući sve da se ujedine u molitvi za mir i pravdu. Program ove godine su pripremile žene iz Zimbabvea.

Nekoliko žena iz crkvene opštine u Vojlovici pridužile su se proslavi ovog dana čitajući tekstove o životu i teškoćama sa kojima se svakodnevno susreću žene iz Zimbabvea.

Kantorka Eva Breznikimala je ulogu da navežba sa ženama iz crkvene zajednice pesme koje su žene iz Zimbabvea pripremile i poslale.

O cilju svetskog dana molitve, o kulturi, različitostima i sličnostima žena iz Zimbabvea i nas govorio je slovački evangelički sveštenik u Vojlovici Branislav Kulik.

Na kraju programa prikupljena su novčana sredstva, za pomoć, Fondaciji za buducnost žena u Zimbabveu, koja se bori protiv nasilja nad ženama i protiv dečjih brakova. Po statistici 42% devojčica moralo je da napusti školovanje jer su bile prisiljene na brak, navodi se iz ove Fondacije.

Related posts

Aktuelna prvakinja sveta Jovana Preković u finalu Premijer lige u Istambulu

Aleksandra Miloševska

Vučić pred sastanak u Berlinu: Ipak rasterećeniji

Nikoleta Dragaš

U Južnobanatskom okrugu 69 novozaraženih korona virusom

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija