23. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Borba protiv raka: Domovi zdravlja u obavezi da pozivaju na skrining testove

Po preporuci Ministarstva zdravlja a na osnovu zakona o zdravstvenoj zaštiti ,skrining pregledi postaju obavezni za sve Domove zdravlja. U našoj zemlji skrining pregledi su uvedeni 2013 godine ali sada je postala obaveza za sve zdravstvene ustanove da pozivaju građane da dolaze na skrining preglede.

Srbija se prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka svrstava među 40 zemalja Evrope u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja. Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu , godišnje u proseku oko 1370 osoba oboli i 940 umire od malignih bolesti.Zato je na osnovu novog zakona o zdravtvenoj zaštiti svaka zdravstvena ustanova u Srbiji obavezna da poziva građane na skrining preglede.

“Naša zemlja je je uvela 2013 uvela Nacionalni skrining program na karcinom dojke , raka  debelog creva , grlića materice za one gradove koji su mogli da organizuju službu i pozivaju građane na preglede.Zato svi Domovi zdravclja na teritoriji Južnog Banta su dobili precizna uputstva kako da planiraju te preglede”, kaže dr Ljlilajna Lazić direktorka Zavoda za Javno zdravlje.

Trenutno će se građani pozivati da u svoje ambulante dođu i obave skrining preglede na karcinom grlića materice, karcinom dojke i rak debelog creva.Cilj skrinig pregleda je da se ukolko bolest postoji otkrije na vreme u početnoj fazi kada  su prognoze za izlečenje velike.

Related posts

Servisne informacija za 13. januar

Zorana Stekovic

Servisne informacije za 6. februar

Zorana Stekovic

Gradski odbor SNS u Pančevu proslavio slavu Svetu Petku

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija