7. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Ištvan Pastor u emisiji “Lice nacije” – Dobra odluka što smo podržali predsednika Vučića

Gost današnje emisije „Lice nacije“ bio je predsednik Skupštine Autonomne pokrajne Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Na početku emisije Ištvan Pastor je čestitao svim damama 8. mart.“Mislim da je jako bitno da više pažnje obratimo jedni na druge i mi muškarci na dame, mislim da je tako bolje“, rekao je Pastor.

„Mislim da smo došli u situaciju da ako neko kaže bilo šta dobro da se to negativno prikazuje u njegovom okuženju. Ne treba sve pozitivno prihvativi,  ali je sigurno da menjamo osnovni stav, da imamo više optimizma, tog ljudskog i da imamo drugačiju dozu prihvatanja realnosti, to bi nam svima više značilo i u rešavanj problema. Jer ako čovek veruje u ono što radi ono što treba da učini lakše to i učini. Pozitivan stav se lepi i za okuženje. To je neko moje iskustvo i to nije lako. Ja češće pokleknem nego što uspem da budem pozitivan,  ali se trudim“, rekao je Pastor, odgovarajući na pitanj voditelja Marka Milutinovića. „Ja kažem,  ako ja ne verujem u ono što radim i u ono što govorim  ako se iz mojih rečenica ne oseti ta vere, onda traba da prestanem da radim to što radim i tada su minimalne šanse da uspem“.

Pastor se govorio i godinama kada je na izbore izašao kao predsednički kandidat

„Na izbore 2008. i 2012. godine sam izašao  kao predsednički kandidat,  izašao sam  sa verom da mogu da sklonim neke tabue. Izašao sam sa verom da mogu da uspem u tome, ono što sam predstavljao,  mislio sam da donesem nešto novo i bolje za Srbiju, u odnosu na manjinsku politiku prema Mađarima. Postao sam relativno nov predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i tada sam, pre 10 godina,  imao manje ambicija, za mene je to bio jedan od najlepših peroda života“, objasnio je Pastor.

“Zbog stvaranja nove političke stabilnosti   smo odlučili da podržimo gospodina Vučića. Ubeđen sam da smo doneli dobru odluku, dobru odluku i za nas i za Srbiju“, rekao je Ištvan Pastor.

Govoreći o svom mestu predsednika pokrajnske Skupštine Ištvan Pastor se osvrnu na  mnogojezičnost.

„U službenoj upotebi je 6 jezika, mislim da je od  brojke značanije to da govoriti različitim jezicima je potpuno normalno, da je to posledica onoga kakvo je vojvođansko društvo. U ovom sazivu smo učini civilizacijski korak o kome se nepravično malo govor,  a to je da smo napravili iskorak koji daje šansu da se za niz drugih stvar. Kad kažem mislim da višejezičnost ne znači samo u kulturološkom  ili gastronomskom smislu,  već i legitimite tada imao drugačije doživljaje.  Hteo bih da izrazim zahvalnost premijeru Igoru Miroviću jer je imao razumevanje za složenost ovog problema . Pokazan je visok nivo  zrelosti u SNS, u SPS i SVM. Kad govorimo o višejezičnosti i multikuluralnosti u ovom mandatu mislim da je to jedno od najznačajnijih stvari“, rekao je Pastor. “Srbija je meni domovina, moji preci su tu sahranjeni, meni su tu deca i unuci”.

Voditelj Marko Milutinović upitao je Pastora da li je nekada imao  neprijatnosti kao pripadnik naciolnalne manjine…

„Bilo je perioda kada sam imao,  krajem 1980. i početkom 90.  godina i kada smo osećali posledice politike,  kada su pripadnici maninja  osećali nesigurnost i kada smo bili potpuno izopšteni iz državne sfere , policije, vojske, sudstava… To je period za koji se kaže „Daj bože“ da se ne ponovi. Mislim da je to bilo potpuno nepravično. Ta vrsta žigosanja mislim da ni u jednom društvu ne sme da postane pojava. To se tada radilo na nivou cele zajednice“, odgovorio je Pastor.

„Današnje vreme se ne može uporediti ni po čemu sa onim periodom o kome sam pričao“,  rekao je Pastor. „Po meni je bitno da čovek posmatra stvari u procesu i proceni da li se ide u nekom pravcu. Da li je taj proces normalna, da li ide ka boljem, mislim da je to  sada tako. To kažem  na bazi velikog političkog i životnog iskustva“.

Pastor je govorio i odnosima  Mađarske i Srbije

„Istina je da su odnosi Srbije i Mađarske sada bolji, a vidim da neke to i nervira. Mislim da to treba izgovarati jer je to tačno, jer svakome od nas ta konstatacija daje veru da je to bilo moguće. Nadam se da je to moguće postići i na drugim relacijama. Malo ima istorijskog odnos tako  natopljenog krvlju koliko su to  naši odnosi. Još u 18. veku smo bili na istim stranama. Često smo bili na različititm stranama i iz te situacije je trabalo doći do ovoga kako je danas“, rekao je Pastor.

„Važno je izgraditi ljudsko i političko poverenje. Ako je to bilo moguće na relacije između gospodina Vučića i Orbana,  zašto ne bi moglo da bude i na nekim drugim relacijama. To su dugoročni procesi, važno je da imate stabilnost političkih prilika i da su najvažnij politički odnosi stabilni. Iz čitave ove situacije Mađari u Srbiji i Srbi u Mađarskoj profitiraju. Oni i treba da su najviše zainteresovani da se ovi odnosi zadrže“.

U emisiji „Lice nacije“ bilo je reči i o proširenje Evropske unije i tome da je komesar za proširenje iz Mađarske

Govoreći o ovoj temi Pastor je rekao da  je vidno da je i evropksa politika postala mnogoslojna sa aspekta Saveza. „Primer ovo što se dešava oko budžeta Evropske Unije za narednih 7 godina…. Oni koji koji su  po nekim pitanjima na različitim stranama su sada na istoj platformi, to je mnogoslojna priča. Svako tu nastupa sa aspekta sopstvenog interesa i na bazi tog interesa traži partnere. Sa tog aspekta mislim da to što se dešava, da nove članice EU, zemlje iz Istočne Evrope  su stvorile inpozantan savez. Vidim da imaju sve veću  ulogu u toj politici,  a tu je šansa Srbije. Mi smo tim zemljama bliži nego recimo Francuskoj, Nemačkoj…. Zato postoji podrška tih zemlja Srbiji u priključjenju EU“ objasnio je Pastor.

„Mađarska uspela da ima svog novog komesara za proširenje Evropske unije,  čoveka koji je u svom životu video kako to izgleda, a ne čita od svojih saradnika kako to izgleda. Moj najveći utisak je bio da sam u njemu video tu ličnu prženost da ovaj poduhvat bude u njegovom mandatu uspešan. Mislim da je taj lični odnos čoveka koji se time bavi važan“.

Pastor je dodao i da je Mađarska je imala nameru da na ovu poziciju da dva kandidata i da je našla rešenje koje može da bude od koristi za nas. „Mislim da je  Srbija  spremnije za članstvo u EU nego što to pokazuju pregovori. Mislim da sada može to sve da se ubrza. Sada je osnovni pristup drugačiji. Velika je šansa da imamo mogućnost da prihvatimo nova pravila proširenja, nova pravila pregovaranja oko proširenja. Mislim da su ta nova pravila za nas mnogo povoljnija. Tu se ne otvara poglavlje po poglavlje, već blok tema. I kada se otvori taj  blok imate mogućnost dobijanja sredstava iz Evropskih fondova. Zato je važno da imamo stabilnost u zemlji i da privlačimo investitore, da imaju ambijent u kome mogu da rade i da imaju radnike. Mislim da na ovoj način možemo da napravimo iskoraka2.

Bilo je reči i o izborima, bojkotu opozicije

Pastor je rekao da misli da je to  legitimno pravo opozicije. „Oni su bojkotovali i rad parlamenta, bar na jedan predočeni način, učestvovali su u radu skupšinskih odbora, mislim da su oni  gubitnici ove odluke, a najveći gubitnici su oni koji veruju u njih, jer gube mogućnost da ono u šta veruju dobije parlamentarni legitimitet“.

Za koga navija kada igraju Srbija i Mađarska, pitao je na kraju emisije Marko Milutinović

„Navijam na Mađarsku, ali nije uvek tako, ima veze sa sportom,  sa sportistom,  sa dresom koji sportista nosi, ali ne treba iz toga izvlačiti zaključak,  jer to je moje sportsko opredeljenje. Za Novaka Đokovića uvek navijam bez obzira sa kim igra“, odgovorio je Ištvan Pastor.

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

PROUNS najoštrije osuđuje prostačke uvrede i psovke koje je Marko Vidojković uputio predsedniku Vučiću

Bojana Kecic

Još 91 slučaj virusa Covid-19 u Južnom Banatu

Jasmina Petkovic

Nikolić nanišanio WBC silver titulu

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija