15. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Vučić: Brose u petak počinje gradnju fabrike u Pančevu,plate oko 1900 evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će danas biti položen kamen temeljac za izgradnju fabrike i razvojnog centra nemačke kompanije Brose u Pančevu i istakao da će njeni radnici imati prosečnu platu od 1.900 evra.

“To je fabrika kakvu smo sanjali u Srbiji, pošto će prosečna plata biti 1.900 evra”, rekao je Vučić novinarima u Novom Sadu, gde je danas položen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike kompanije “Bari Kalebaut” (Barry Callebaut).

Ugovor za investiciju nemačke kompanije Brose, vrednu više od 180 miliona evra kojom je planirano otvaranje 1.100 radnih mesta u Pančevu, potpisan je krajem novembra 2019. godine.

Vučić je rekao da će ta, još jedna od novih fabrika u Vojvodini, koja je, a naročito Banat, tokom prethodne vlasti popirlično propala, mnogo značiti.

Banat sada podižemo, naglasio je Vučić i dodao da su lopovluk i pljačka bivšeg režima taj vojvođanski region doveli u stanje kao u najsiromašnijim opštinama na jugu Srbije.

Predsednik dodaje da je, sa druge strane, Srem daleko iznad, ne računajući Novi Sad, kao i da je stopa nezaposlenosti u Rumu, Inđiji, Pećinci, Pazovi i drugim ispod pet odsto.

To nam je potrebno i za Banat i Bačku i na tome će se raditi, poručio je Vučić

Kompanija Brose proizvodi elektroniku i senzorsku tehnologiju za vrata automobila i sedišta, električne motore i elektroniku.

Najavljeno je da će se u fabrici u Pančevu proizvoditi moduli ventilatora za hlađenje motora za sisteme upravljača i pumpe za ulje, kao i elektronika, dok će se u razvojnom centru proizvodi testirati.

Polaganju kamena temeljca, prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Republička direkcija za imovinu i Grad Pančevo potpisali su u novembru prošle godine, ugovor sa kompanijom Brose o ustupanju 23 hektara zemljišta u severnoj industrijskoj zoni Pančeva.

Kako je tada navedeno, ta porodična kompanija u novu fabriku investiraće 180 miliona evra, trebalo bi da zaposli oko 1.100 radnika, dok bi proizvodnja trebalo da počne u januaru naredne godine.

Kompanija Brose ima fabrike u 24 države u kojima zapošljava 26.000 ljudi i ostvaruje promet od 6,2 milijarde evra godišnje.

Related posts

“Prozna dela srpskih naučnika” na Sajmu knjiga

Jasmina Petkovic

Vučić u ponedeljak sa austrijskim kancelarom

Jasmina Petkovic

Udovičić: Pančevo izdvaja značajna sredstva za sport, dogovoreni novi projekti

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija