13. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Najvažnije Pančevo Vesti

Udruženja žena ,,Novoseljanke“ priredilo izložbu slika i reviju narodnih nošnji

Foto: RTV Pančevo

Izložba koju je priredilo Udruženja žena ,,Novoseljanke“ održana je u Kulturnom centru Banatskog Novog Sela. Tom prilikom predstavljena je revija  autentičnih narodnih nošnji iz cele Srbije. Posetioci su bili u prilici da pogledaju izložbu fotografija koje su, uz pomoć meštana, sakupile žene iz Udruženja.

Na tradicionalnoj izložbi Udruženja žena ,,Novoseljanke” iz Banatskog Novog Sela, koja se održava povodom osmog marta, predstavljene su narodne nošnje iz svih krajeva Srbije. Ova je šesti put da se održava, a tema je uvek drugačija. Negovanje tradicije veoma je važno za malu sredinu i pored izložbi, žene iz Udruženja naglašavaju da sarađuju i sa drugim udruženjima i neguju ručni rad i razvijaju kreativnost.

U prvom delu večeri predstavljene su narodne nošnje, a po završetku posetioci su mogli da pogledaju i izložbu starih fotografija. Neke su prikupile žene iz Udruženja, a druge su dobile od stanovnika Banatskog Novog Sela. Priređena je i revija narodnih nošnji iz svih krajeva Srbije, koje su nosile devojke iz sela.

Udruženje žena “Novoseljanke” prve su u ovom delu Srbije koje su počele da se bave negovanjem tradicije i očuvanjem kulturnog identiteta. One naglašavaju I da je Udruženje bitno kako bi žene mogle da ispolje svoju kreativnost I prenesu je na buduća pokolenja.

“Izložba uskršnjih jaja” i “Banatski hleb” su takođe manifestacije koje se svake godine održavaju u Banatskom Novom Selu. Kako kažu iz Udruženja, one se trude da osmisle još kulturnih događaja po kojima će biti prepoznatljive i kako bi se za ovo južnobanatsko selo čulu što dalje.

Izvor foto:Rtv Pančevo

Related posts

U Srbiji 48 novih slučajeva koronavirusa, preminuo 1 pacijent

Branislava Grčić

Članovi izborne komisije SNS-a prekidaju štrajk glađu

Jelena Belić

Vučić: Mere Prištine sumanute, mi gubimo milion evra dnevno

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija