21. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić: SAD ne traže ustupke od Srbije u zamenu za ukidanje taksi

Sjedinjene Države nisu tražile nikakav ustupak od Srbije u zamenu za ukidanje taksi Prištine, izjavio Vučić u Vašingtonu. Predsednik Srbije najavio da se u narednih nekoliko dana očekuju nova povlačenja priznanja Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost da će se tokom boravka u Vašingtonu sastati sa predsednikom privremenih prištinskih institucija, Hašimom Tačijem, ali taj sastanak još nije dogovoren.

Kad je reč o eventualnim ustupcima Srbije u zamenu za ukidanje taksi, takvih zahteva, istakao je, u Vašingtonu nije bilo.

Amerika je, kaže, nedvosmisleno i jasno rekla da je prva i jedina stvar koju Albanci moraju da urade u ovom trenutku – da ukinu takse.

Ako ukinu takse, onda možemo da razgovaramo o daljem dijalogu, odnosno u kom formatu će dijalog biti nastavljen i o kojim temama, ističe i dodaje da u ovom trenutku razgovori Beograda i Prištine mogu da se vode samo o pitanjima koja nisu suštinska, odnosno nisu statusna pitanja.

„O nečemu što su suštinska pitanja možemo da razgovaramo samo kada takse budu ukinute“, naglasio je Vučić.

Vučić nije isključio mogućnost da se sastane sa Tačijem, ali je rekao da nema posebnu temu o kojoj bi mogao sa njim da razgovara.

Čeka, kazao je, da vidi šta će prvo reći domaćini tog susreta.

Kao problem, naveo je, vidi to što ne može u ovom trenutku da sagleda kakvo je to kompromisno rešenje koje može da bude ponuđeno, a da, kako je kazao, obe strane budu pođednako nezadovoljne.

Za koji dan će o tome razgovarati i sa nemačkom kancelarkom Merkel.

„Dakle, ono što je važno je da se dijalog nastavi da bismo probali da spuštamo tenzije, da jedni druge ne potcenjujemo, jer tu nema pobednika, mi moramo da živimo jedni pored drugih u narednih sto godina“, rekao je predsednik.

A na pitanje da li misli da će biti nekih konkretnih stvari tokom susreta sa Tačijem, Vučić je odgovorio:

„Ne mislim“.

 

Vučić najavio nova povlačenja priznanja Kosova

Vučić je novinarima rekao da će Srbija obustaviti diplomatsku akciju na „odpriznavanju“ nezavisnosti Kosova, ako i kada Albanci prestanu da traže da Srbija prizna Kosovo.

„Nemojte da tražite priznanje, mi nećemo da sprovodimo odpriznavanje. Ali, oni to nikada nisu hteli da prihvate“, istakao je Vučić i dodao da Priština smatra da diplomatska akcija Srbije na odpriznavanju „vređa njihovu poziciju nezavisne zemlje“.

Ako to vređa njihovu poziciju, kako onda traže da mi prekinemo ono što oni rade svaki dan, zapitao je Vučić i dodao da ćemo i dalje imati još takvih manjih ili većih uspešnih diplomatskih aktivnosti.

Ponovio je da je Srbija spremna za razgovore, ako Priština ukine takse.

„Kada povuku takse Albanci, spremni smo da govorimo o suštinskim stvarima“, rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Istakao je da je važno da vidi u kom pravcu o tome razmišljaju i Ričard Grenel i Robert OBrajan.

 

Ne mislim da nam prete sankcije zbog Pancira

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je u razgovoru sa predstavnikom Pentagona ukazao da Sjedinjene Države treba da budu otvorene prema Srbiji kad je reč o nabavci naoružanja, te da, ako na to nisu spremni, ne treba da nam zameraju kada oružje nabavljamo od drugih partnera.

On je rekao da ne misli da Srbiji prete sankcije zbog kupovine Pancira, pre svega jer Srbija to radi na transparentan način, što, kako je preneo novinarima, SAD veoma cene.

Vučić je to rekao posle razgovora sa zamenikom državnog sekretara za odbranu SAD Dejvidom Norkvistom o snažnijoj vojno-tehničkoj saradnji Srbije i SAD, u kojem je predložio snažniju vojno tehničku saradnju sa SAD.

„Bio sam otvoren i rekao da budu otvoreni prema Srbiji, kao prema drugima, ako želimo da kupimo oružje, kao i da, ako nisu, nije u redu da nam zameraju što smo uzeli od drugih“, rekao je on.

Čuo je, kaže, dobru analizu u Vašingtonu da Srbija na trasnparentan način uzima oružje.

„Kada uzimamo Pancir, ne krijemo da smo platili I da smo ga dobili. Oni to veoma cene“.

Istakao je da je bilo reči i o unaprednju bilateralnih odnosa, unapređenju saradnje na niovu načelnika generalštaba dve vojske, kao i o mogućnosti za više zajedničkih aktivnosti, ne samo sa nacionalnom gardom Ohaja, kako bi učili I unapredili dalje našu tehnologiju I učili savremene tehnike.

Rekao je da je razgovarao i o zajedničkom istupanju u zajedničkim misijama širom sveta, ne bismo li time učvrstili poverenje jedni u druge i povećali dozu iskrenog poverenja I unapređivali bilateralne odnose.

„U prvih 20 minuta dogovorili smo sve što je bilo važno“, objasnio je Vučić.

Veruje, kako navodi, u bolje odnose sa Pentagonom i američkom vojskom, sa više poverenja.

Odgovarajući na konstataciju novinara da je rekao da je naišao na razumevanje Pentagona za nabavku „pancira“, ali da su u ranijoj reakciji Stejt departmenta bile spominjane sakcije Srbiji zbog naoružavanja od Rusije, Vučić je rekao da na razumevanje nije naišao on, već činjenica da to radimo transparentno.

„A, sigurno je da nisu oduševljeni nabavkom “pancira“. Ali su priznali da Srbija to radi na transparentan, jasan način, ne krijući i da je to fer pristup. Ja više od toga i ne tražim“, rekao je Vučić.

Dodao je da su postojali kontakti sa zvaničnikom američkog Stejt departmenta Tomasom Zerzecki i da ne misil da smo blizu sankcija na bilo koji način.

Mi, međutim, moramo da brinemo o svojoj zemlji:

„Kada ste vojno neutralni, morate uvek da imate dovoljno snage da sačuvate i zaštitite zemlju, a nikome ne pretite“, rekao je predsednik i podsetio na činjenicu da je Pancir, inače, odbrambeni sistem.

„Šta vi možete sa “pancirom“ na drugoj teritoriji? Ništa. Time štitite deo svog neba, suverenitet i ništa više. To je politika Srbije, da sačuva i zaštiti sebe, da ne napada nikoga, ali da budemo snažni da svakog ko bi eventualno uzvršio agresiju, od toga odvratimo“, rekao je Vučić.

„Imali smo odlične razgovore, u Pentagonu i sa Pompeom“, zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije će se kasnije sastati i sa senatorom Tedom Kruzom, za kojeg, kako kaže, nije znao da je toliko značajan, već je to primetio sinoć na konferenciji AIPAC-a.

„Znao sam za neke druge da imaju veliki ugled, ali za Kruza nisam znao. Do sada smo iz Teksasa razgovarali sa Tedom Poom, ne sa Kruzom, ali dobro je da ćemo danas i taj kontakt da uspostavimo“, dodao je Vučić.

Related posts

Vlada Srbije i Pokrajinska vlada podržale celokupan projekat rekonstrukcije Narodnog muzeja u Pančevu

Jasmina Petkovic

DOMINACIJA: Svih 146 mandata u 32 MZ pripalo SNS na izborima u Lebanama

Mica Milakov

Mali: Sporazum sa DFC do kraja januara, vredan 1,1 mlrd dolara

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija