9. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

“Romaška” proslavila Maslenicu

Praznik “Maslenica” tradicionalno je proslavljen u organizaciji udruženja “Romaška” u dvorani “Apolo”. Održan je bogat kulturni program koji je doneo najviše radosti najmlađim posetiocima.

“Maslenica” jedan je od najstarijih praznika među slovenskim narodima. Datira iz vremena pre nego što su Sloveni prihvatili hrišćanstvo, a za cilj ima proslavljanje završetka hladnog vremena i početak buđenja prirode i nove poljoprivredne sezone.  Nakon primanja hrišćanstva narod je prilagodio običaje vezane za praznik novoj veri, te se proslavlja u nedelji pre Vaskršnjeg posta i za cilj ima praštanje.

Udruženje “Romaška” iz Pančeva osmu godinu za redom organizuje proslavu  povodom ovog praznika, te je ona postala svojevrsna tradicija. Manifestaciju od nastanka podržavaju Grad Pančevo i Dom Omladine, kao i druga nacionalna udruženja koja doprinose kulturnom programu manifestacije, koji je, prema rečima predsednica udruženja “Romaška”, raznovrstan.

Prema statističkim podacima, ovaj običaj je danas najočuvaniji u Rusiji, gde ga proslavlja najveći deo stanovništva. Obeležava se brojnim festivalima, kao  i druženjem u krugu porodice i bliskih prijatelja.

Related posts

Još 79 slučajeva virusa Covid-19 u Južnom Banatu

Vanja Vićentić

Vučić sa Svete Gore: Vraćam se uskoro

Mirjana Popović

Servisne informacije za petak 27.septembar

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija