22. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Vesti

Obeležena 25 Mašakarada

 

.

 

U maskirnoj povorci koja je prošetala Dunavskom ulicom, Zmaj Jovinom, Kralja Aleksandra, Ulicom Modene i Bulevarom Mihajla Pupina, učestvovali su 12 osnovnih škola, četiri vrtića, mnoga udruženja, gosti iz Bača, Bačkog Petrovca i Bačkog Jarka.

Cilj manifestacije je negovanje nekadašnjih običaja u vezi s Belim pokladama, dok je u osnovi čuveni ritual da se otera zima, prizove proleće i novi vegetativni period. Kustoskinja Muzeja Tatjana Bugarski skrenula je pažnju na značaj maski i ovog događaja.

– Maškarada se održava poslednji dan pred početak uskršnjeg posta. Po tradicionalnoj kulturi, uz puno buke, maskiranje, glasnu muziku, obeležavamo Bele poklade na način koji je suprotan posnom periodu – kazala je Tatjana Bugarski. – Poslednji put se pred post jede masna hrana. Maskirane učesnike častimo krofnama i čajem kao tradicionalnim pokladnim posluženjem, a maska je simbol preuzimanja nekog novog identiteta, suprotno od onoga što smo svakodnevno. To je neka vrsta očišćenja pred ulazak u ovaj sveti post, koji je obeležen uzdržavanjem, ne samo od masne hrane nego i od loših misli, preglasnog, igre. Maškaradom se pripremamo za najveći hrišćanski praznik i završavamo mrsni period zabavom.

 

Pedagog i savetnica Muzeja Vojvodine Vladimira Stanisavljević napomenula je da su maškare idealna prilika da se stvarnost prikaže manje ozbiljnom nego što zapravo jeste.

– Maska pruža mogućnost bega i oslobađanja od okvira ličnosti i deci omogućava da nakratko budu neko drugi – kazala je Vladimira Stanisavljević. – S religioznog stanovišta, kostimi su potrebni da bi čovek očistio dušu od svih greha i ušao u novu epohu godišnjeg ciklusa. Odziv je veliki i danas su s nama različiti likovi iz bajki, basni, sveta fantastike, nauke, određeni filmski i strip heroji, Rimljani, geografski pojmovi. Nemamo neki osnovni motiv kako maske treba da izgledaju, ali deca se prerušavaju negujući kulturne običaje u vezi s Belim pokladama, želeći da oteraju negativnu energiju, mračne sile zime i prizovu novi egzistencijalni period.

 

 

Related posts

GO SNS Šabac: Saopštenje za javnost 

Branislava Grčić

Preventivni pregledi u srednjoj Ekonomskoj školi

Zorana Stekovic

“Zlatna dirka – prva harmonika Vojvodine” po treći put u Ivanovu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija