22. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Vesti

Obeležena 25 Mašakarada

 

.

 

U maskirnoj povorci koja je prošetala Dunavskom ulicom, Zmaj Jovinom, Kralja Aleksandra, Ulicom Modene i Bulevarom Mihajla Pupina, učestvovali su 12 osnovnih škola, četiri vrtića, mnoga udruženja, gosti iz Bača, Bačkog Petrovca i Bačkog Jarka.

Cilj manifestacije je negovanje nekadašnjih običaja u vezi s Belim pokladama, dok je u osnovi čuveni ritual da se otera zima, prizove proleće i novi vegetativni period. Kustoskinja Muzeja Tatjana Bugarski skrenula je pažnju na značaj maski i ovog događaja.

– Maškarada se održava poslednji dan pred početak uskršnjeg posta. Po tradicionalnoj kulturi, uz puno buke, maskiranje, glasnu muziku, obeležavamo Bele poklade na način koji je suprotan posnom periodu – kazala je Tatjana Bugarski. – Poslednji put se pred post jede masna hrana. Maskirane učesnike častimo krofnama i čajem kao tradicionalnim pokladnim posluženjem, a maska je simbol preuzimanja nekog novog identiteta, suprotno od onoga što smo svakodnevno. To je neka vrsta očišćenja pred ulazak u ovaj sveti post, koji je obeležen uzdržavanjem, ne samo od masne hrane nego i od loših misli, preglasnog, igre. Maškaradom se pripremamo za najveći hrišćanski praznik i završavamo mrsni period zabavom.

 

Pedagog i savetnica Muzeja Vojvodine Vladimira Stanisavljević napomenula je da su maškare idealna prilika da se stvarnost prikaže manje ozbiljnom nego što zapravo jeste.

– Maska pruža mogućnost bega i oslobađanja od okvira ličnosti i deci omogućava da nakratko budu neko drugi – kazala je Vladimira Stanisavljević. – S religioznog stanovišta, kostimi su potrebni da bi čovek očistio dušu od svih greha i ušao u novu epohu godišnjeg ciklusa. Odziv je veliki i danas su s nama različiti likovi iz bajki, basni, sveta fantastike, nauke, određeni filmski i strip heroji, Rimljani, geografski pojmovi. Nemamo neki osnovni motiv kako maske treba da izgledaju, ali deca se prerušavaju negujući kulturne običaje u vezi s Belim pokladama, želeći da oteraju negativnu energiju, mračne sile zime i prizovu novi egzistencijalni period.

 

 

Related posts

Vučić podržao dogovor Trampa i Sija

Nikoleta Dragaš

Menadžment RTV Pančevo najoštrije osuđuje pretnje Vesne Pešić upućene predsedniku Vučiću

Mica Milakov

Predsednik Vučić odgovarao na pitanja građana

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija