28. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Srbija Vesti

Prva sednica Socijalno-ekonomskog saveta Grada Pančeva

U Gradskoj upravi održana je prva Sednica Socijalno-ekonomskog saveta Grada Pančeva. Savet podrazumeva tri strane – lokalnu samoupravu, poslodavce i sindikate i on će biti funkcionalno telo koje će raditi u kontinuitetu, gde će biti razmatrani stavovi, davaće se preporuke, a sve će biti donešeno konsenzusom.

Socijalno-ekonomski savet je obavezan kao dogovor između socijalnih partnera. Evropa je pristupila tome odmah posle Drugog svetskog rata i postoje ozbiljni rezultati u dogovorima, istakao je Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije i član Socijalno-ekonomskog saveta Srbije.

“Jedina mogućnost da ne dolazi do konflikta je da se na jednoj istoj ravni sastanu sindikati, poslodavci i predstavnici vlasti. Pančevo je bio i sada je jedan ozbiljan industrijski grad kome je ovaj savet neophodan. Mnoge nedoumice i određeni problemi za koje se zna da postoje u Pančevu biće rešeni na ovom nivou Socijalno-ekonomskog saveta” – naveo je Atanacković.

Na nivou Pokrajinskog Socijalno-ekonomskog saveta usvojena je platforma delovanja programa rada u cilju osnivanja socijalno-ekonomskog saveta na lokalnom nivou. Ovo je korak napred u realizaciji tog programa – kazao je Milojica Živković, predsedavajući Pokrajinskog Socijalno-ekonomskog saveta.

“Različita su iskustva ako posmatramo 44 lokalne samouprave, do sad je upisano u registar oko desetak. Različita je situacija u pogledu stepena aktivnosti i u pogledu sadržine dijaloga, ali smatramo da može mnogo više da bude, kvalitetnije i intezivnije. To je ozbiljan zadatak i za predstavnike grada i za predstavnike poslodavaca. Ali očekujemo podsticaj kako na pokrajinskom, tako i na lokalnom nivou od strane lokalnih vlasti” – pojasnio je Živković.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije očekuje značajan rad Socijalno-ekonomskog saveta u Pančevu i smatra da je njegova uloga značajna u životu zaposlenih u Pančevu.

“Ona je bitna za sve probleme koji se rešavaju u okviru grada da i socijalni partneri, poslodavci, sindikati i lokalna vlast učestvuju u njima, daju svoje primedbe, diskusije, mišljenja što će pomoći lokalnoj vlasti da dođe do boljih rešenja. Ovakvi lokalni Socijalno-ekonomski saveti a pogotovo iz grada koji je industrijski kao Pančevo su vrlo značajni. Njihovi predlozi koji bi dolazili ka republičkom savetu, ideje, rešenja oko zakonskih pitanja bili bi od velike koristi za nas”.

Miloš Simić, potpredsednik Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” očekuje da će se rešiti mnogi problemi putem Socijalno-ekonomskog saveta koji daju rezultate u drugim gradovima.

“Mi kao sindikat se dosta zalažemo, pokušavamo i utičemo da to još bolje funkcioniše. Treba nam Socijalno-ekonomski savet. Oduševljen sam, treba da istrajemo i radimo na tome da ovo profunkcioniše”.

Očekivanja od formiranja Socijalno-ekonomskog saveta su velika, smatra Saša Pavlov gradonačelnik Pančeva.

“Prethodnih godina zbog strategije razvoja grada koja se oslanja na vrlo intezivan socijalno-ekonomski razvoj a koji podrazumeva paralelno da postoji i određeni nivo socijalnog mira. Socijalni mir mogu da obebede samo sve tri strane – kako poslodavci, tako sindikati i mi kao deo javne vlasti, odnosno lokalna samouprava. Imali smo parcijalno kvalitetne razgovore i sa reprezentativnim sindikatima pa i sa poslodavcima kroz formu postojanja i funkcionisanja privrednog saveta koji funkcioniše u gradu već nekih četiri-pet godina. Ovo je ipak jedna zvanična forma, zasnovana na zakonu, forma zasnovana na otvaranju određenih poglavlja radi pristupa EU”.

U avgustu prošle godine zvanično je potpisan sporazum o načinu rada i delovanju Socijalno-ekonomskog saveta. Pavlov ističe posebnu zahvalnost poslodavcima grada Pančeva koji su uspeli da formiraju uniju poslodavaca i da kao takvi, postanu stub Socijalno-ekonomskog saveta. Pavlov obećava intezivan i kontinuiran rad.

Related posts

I “Fajzer” i “Sputnjik V” na punktovima za vakcinaciju u Pančevu

Ivana Bogdanovski

Tragedija: Preminuo “Crni panter”

Mica Milakov

Đoković savladao Grka za titulu u Dubaiju!

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija