27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Pripreme na Divčibarama za velika takmičenja

Osamdeset osmoro polaznika Regionalnog centra za talente krenulo je put Divčibara. Nedelju dana, talentovani đaci od četvrtog do osmog razreda boraviće u prirodi i na najbolji mogući način se pripremiti za predstojeća takmičenja.

Svake godine kada na planinama ima snega, oko 30-oro dece prvi put stane na skije, pa se ne bave samo izučavanjem matematike, već se bave i sportom, rešavanjem sudokua, igraju društvene igre, a jedan od najjačih šahovskih turnira, odigrava se upravo u smeni gde su matematičari, zato što su oni ujedno i odlični šahisti. Pored matematičara, put Divčibara krenuli su i programeri koji izučavaju programski jezik “Pajton”.

“Bio sam na Divčibarama kada sam išao u vrtić sa najstarijom grupom i lepo sam se proveo. Išao sam jednom i sa školom kad sam bio drugi razred. Mislim da ću se dobro provesti” – kaže Vuk Lakić, koji pohađa četvrti razred u Osnovnoj školi “Žarko Zrenjanin” u Kačarevu.

“Bio sam već na Divičibarama sa drugarima sa folklora i drugarima iz školice sporta i sada idem sa Regionalnim centrom za talente. Očekujem da ću se lepo provesti, da ćemo skijati i raditi i matematiku” – naveo je Nikola Flora, koji ide u četvrti razred u O.Š. “Jovan Jovanović Zmaj” u Pančevu.

“Već sam bila na Divčibarama, pripremaćemo se za takmičenja, družićemo se, radićemo matematiku i ostale predmete kako budemo imali vremena – rekla je Milena Rodić, koja je osmi razred u Osnovnoj školi “Sveti Sava”.

Doktor Dragoljub Cucić, direktor Regionalnog centra za talente opisao nam je kako će izgledati jedan dan talentovanih đaka.

“Jedna grupa vežba pre, jedna popodne i oni koji su pre podne na nastavi, oni su popodne na skijanju i sankanju i obrnuto. Između 12 i 1 rešava se sudoku, između 18 i 19 su šahovska takmičenja, uveče se igraju “Ne ljuti se čoveče”, kvizovi, filmske večeri, do pola 11 i onda svi u krevet, pa ispočetka narednog dana” – objašnjava Cucić.

Cucić ističe važnost grupnog pripremanja dece za takmičenja.

“U tome i jeste štos. To je dobitna kombinacija, da se grupišu deca koja imaju slična interesovanja. Kada se uspostavi hemija između njih, a oni sami vuku, a mi kao nastavnici se nalazimo tu samo da pomognemo. Tako da to u stvari i jeste najvažnije” – pojašnjava Cucić.

Za svaki razred zadužen je po jedan nastavnik, tj. mentor. Matematičari i programeri ostaće do petka, šestog marta na Divčibarama, a sedmog imaju okružno takmičenje.

Related posts

GO SNS Vršac obezbedio ogrev za ugrožene porodice

Jelena Obradović

Sajamska manifestacija cveća,voća i povrća.Stanovnici MZ Mladost dobijaju “pijacu”!

Mica Milakov

Od januara novi uslovi za odlazak u penziju

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija