29. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

RHMZ: Očekuje nas uobičajeno proleće

Svake desete godine na području Srbije u nižim predelima skoro da nema snega. Iako mnogi misle da je ovo najtoplija zima, meteorolozi kažu da je zima 2007. godine bila još toplija. Iako se u martu desi da padne sneg i u nižim predelima, ove godine to neće biti slučaj kažu meteorolozi, a proleće će biti uobičajeno sa relativno toplim vremenom.

Ovako topla zima i vremenske prilike događale su se i ranije kaže Nedeljko Todorović, meteorolog iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Tako je, na primer, 1950. na 1951. godinu, zima bila izuzetno oskudna sa snegom. U Beogradu je zabeležen samo jedan dan sa snežnim pokrivačem i to visine od svega dva centimetra. Ova zima liči na tu, kaže Todorović.

„Povremeno se javljaju ovakve zime. Ovakvo vreme je posledica severne hemisfere iznad Atlantika i evropskog kontinenta. Kad se uspostavi jako zapadno strujanje, a cikloni koji inače donose strujanje, oblake, kišu pa i zahlađenje zadržavaju se uglavnom iznad severa Evrope. Na sever Atlantika, Britaniju, Skandinaviju, deo Srednje Evrope i na sever Rusije ima uticaj, dok južnije prema Sredozemlju i Balkanu nema uticaj. Samo periferno svojim delom donose kratkotrajna zahlađenja, oblake, kišu i na planinama sneg“.

Nedeljko Todorović kaže da je svaka zima priča za sebe, a ove zime bili smo pošteđeni niskih temperatura i snežnih padavina, pre svega niži predeli. Kad se završi računanje za zimske mesece – sa srednjim temperaturama od decembra do sada, ova zima će biti jedna od najtoplijih. Kako stoje stvari, narednih 10 do 15 dana neće biti ozbiljnijeg zahlađenja sa snežnim padavinama u nižim predelima.

„Biće u većini predela natprosečno toplo, u onim sunčanijim,toplijim danima, maksimalna temperatura će biti 15 do 20 stepeni, što je daleko iznad proseka, možda nekih 10 do 12 stepeni iznad dugogodišnjeg proseka. Prosečna maksimalna temperatura za kraj februara i početak marta je osam do deset stepeni. Povremeno će biti svaki treći, četvrti dan kratkotrajno jednodnevno ili dvodnevno zahlađenje, sa oblacima i kišom, sa snegom pre svega u planinskim predelima, evenutalno negde u brdskim predelima da bude na kratko bez nekog ozbiljnog zadržavanja na tlu“.

Postoji princip ravnoteže. Ako u jednom periodu bude toplo, u sledećem periodu bi trebalo da bude hladnije i obrnuto. Ako je bilo sušno, doći će do kišnog perioda. Vremenske prilike zavise od stotine faktora tako da je nemoguće precizno potvrditi. Ipak, rade se i dugoročnije prognoze. Što se leta tiče, ima mnogo drugih faktora koji utiču na to da li će biti nešto svežije ili sušno, sa ekstremnno visokim temperaturama.

„Kad se pogleda unazad analiza, smenjuju se i sušna i topla leta sa nešto svežijim letima. Ponovljivost tih leta ima zakonitost, ali ona nije stroga. Imamo i drugu zakonitost – ako je zima bila relativno blaga, sa verovatnoćom od 60% leto ne bi trebalo da bude ekstremno toplo. Ali to nije garancija.  Lično mislim da leto neće biti mnogo toplo sa ekstremno visokim temperaturama bilo bi uobičajeno leto toplo. Krajem maja biće pljuskova što je normalno kao skoro svake godine“.

Vreme ostaje relativno toplo. U četvrtak i petak će biti malo hladnije sa kišom, a u subotu i nedelju toplo sa maksimalnom temperaturom od skoro blizu dvadeset stepeni. Sledeće sedmice blagi pad temperature, za desetak stepeni, ali i to će ostati iznad prosečnih vrednosti. Neće biti ozbiljnog zahlađenja a svaki treći, četvrti dan biće kiše, zaključio je Nedeljko Todorović, meteorolog.

Related posts

Predsednik Vučić početkom nedelje u Tirani sa Ramom i Zaevom

Miroslava Cvejin

Radovi u Prvomajskoj ulici

Mica Milakov

Predsednik Vučić: Prvi put imamo manje od 10 odsto nezaposlenih u Srbiji

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija