14. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vesti

KUD iz Kovačice u polufinalu folklornog takmičenja na slovačkoj televiziji

Kulturno umetničko društvo „V širom poli hruška“  iz Kovačice plasiralo se u polufinale  popularne  televizijske folklorne – šou manifestacije „Zem spieva“  /Zemlja Peva/ koja se emituje na RTVS jedan u Slovačkoj Republici.

Popularna Televizijska folklorna manifestacija ZEM SPIEVA  organizuje se treću godinu zaredom, folklorna duštva i Slovaci iz dijaspore u ovom projektu učestvuju od prošle godine kada je SKPD „Đetvan“ iz Vojlovice došlo do finala takmičenja.

Ove godine učestvovalo je 63 takmičara iz Slovačke, Kanade, Amerike, Srbije, Mađarske i Poljske. U okviru poslednjeg kvalifikacionog, sedmog, kruga takmičenja u specijalnoj kategoriji nalazili su se Slovaci iz Vojvodine. Narodni orkestar SUĐIOVCI iz Selenče koji su stvorili neverovatnu atmosferu sjajnim izvođenjem – pevanjem i sviranjem folklornih pesama.

Katarina Mosnak Bagljaš iz Janošika upoznala je televizijske gledaoce  sa ovim slovačkim banatskim mestom  i svojim predivnim, besprekornim, osećajnim glasom otpevala izvorne narodne pesme iz ovog sela.

Članovi KUD „V širom poli hruška“ iz Kovačice svojim fenomenalnim nastupom u kojem su se smenjivali elemeti glume pesme i igre ostavili su najveći utisak na stručni žiri. Mladi kovačički folkloraši  koji su zasijali na podijumu slovačke televizije RTVS ušli su u polufinale ove popularne folklorne televizijske manifestacije.

Prva od dve polufinalne večeri zem spieva održaće se 7. marta kada nastupa i KUD iz Kovačice kojem želimo puno uspeha i da na najbolji način predstave Slovake iz Vojvodine u Slovačkoj Republici.

Related posts

U utorak suzbijanje komaraca na teritoriji grada Pančeva

Nikoleta Dragaš

Epidemiološka situacija na severu KiM za sada stabilna

Bojana Kecic

Vučić razgovarao sa Palmerom

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija