6. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Otvoreni Deveti međunarodni dani energetike i investicija

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je danas, na otvaranju 9. Međunarodnih dana energetike i investicija, da energetski bilans Srbije za 2020. godinu predviđa da oko 20 odsto ukupne potrošnje energije bude iz obnovljivih izvora. On je dodao da su svi kapaciteti korišćenja energije vetra u Srbiji izgrađeni na teritoriji AP Vojvodine.

„Osam vetroelektrana proizvode električnu energiju u Kuli, Alibunaru, Vršcu, Plandištu, Kovačici i Kovinu, a očekuje se početak izgradnje još četiri elektrane u opštinama Alibunar i Pančevo“, naglasio je Milićević.

On je kazao da je u protekle četiri godine uloženo preko 1,4 milijarde dinara za finansiranje i sufinansiranje projekata kojima su energetski sanirani objekti predškolskih ustanova, škola, bolnica i socijalnih ustanova, rekonstruisana je ulična rasveta i rasveta u brojnim javnim ustanovama.

Milićević je dodao da je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj počela izrada „Atlasa energetske efikasnosti AP Vojvodine“ analizom stanja energetske efikasnosti 81 javne zgrade.

„Rezultati su pokazali da bi se primenom predloženih mera za poboljšanje energetske efikasnosti ostvarila ušteda energije od čak 60 odsto u odnosu na dosadašnje troškove zagrevanja i rasvete tih objekata koji se plaćaju iz budžeta, ali i da bi se znatno umanjilo zagađenje koje nastaje emitovanjem ugljen-dioksida“, kazao je Milićević i dodao da će Pokrajinska vlada i u 2020. godini nastaviti sa aktivnostima koje će obezbediti veću energetsku efikasnost u javnim zgradama u AP Vojvodini, kroz podršku projektima štedljive rasvete, uvođenja solarnih panela u poljoprivredna gazdinstva i za adaptaciju i rekonstrukciju javnih ustanova.

On je još rekao da je krajem prošle godine Evropska komisija predstavila „Evropski zeleni dogovor“, koji će biti vodič i za našu zemlju.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kazao je da su Međunarodni dani energetike i investicija značajna manifestacija za građane, a posebno za privredu i nauku, jer daju odgovore na pitanja budućnosti.

„To su pitanja korišćenja energije i obezbeđivanja energetske sigurnosti, koja postaju dominantna u međunarodnim okolnostima, ali i lokalno, jer energenti koje svakodnevno koristimo jesu preduslov razvoja naše ekonomije i države“, rekao je Vučević i naglasio da je Novi Sad odavno prepoznao značaj energetskog sektora.

Obraćajući se prisutnima šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici je kazao da se ovih dana zajedno sa predstvanicima srpskih vlasti dogovara nov finansijski paket koji će za ovu i narednu godinu obezbediti 80 miliona evra samo za životnu sredinu u Srbiji.

Prisutnima su se obratili i stalna predstavnica Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransin Pikap i direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Najveći forum u oblasti energetike u Vojvodini organizuje Novosadski sajam uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, a partner je RES fondacija.

Ova manifestacija je prilika da se na jednom mestu okupe relevantni stručnjaci i oni koji obavljaju javne poslove kako bi se upoznali sa problemima i izazovima sa kojima se suočava energetska zajednica danas u Srbiji i regionu.

Related posts

Donacija za FK Tempo: Sefkerinci dobili dresove, lopte i mreže za golove

Nikoleta Dragaš

RTV potpisala protokole o saradnji sa lokalnim medijskim kućama

Jasmina Petkovic

Vučić: U Pazaru sam jer smo svi zajedno u ovome

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija