28. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Obeležen Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja obeležava se 26. februara. Tim povodom u školama se održava veliki broj aktivnosti koje za cilj imaju sprečavanje nasilja kod dece. O ovom problemu i njegovoj prevenciji  razgovarali smo sa pedagogom.

„Dan ružičastih majica“ obeležava se tradicionalno 26. februara i ujedno je povod za prevenciju vršnjačkog nasilja. Sa ovim problemom susreće se skoro svako dete tokom odrastanja, a svi smo svedoci velike medijske pažnje koja je posvećena tome. Neretko možemo naići i na eksplicitne snimke koji svedoče o tome.  Prema rečima pedagoga Danijele Ivanovski, preventivnim radom može se postići krajnji cilj, a to je sprečavanje vršnjačkog nasilja.

Kada je u pitanju nasilje među decom, najčešće se događaju fizički napadi i zlostavljanje putem društvenih mreža. To su ujedno i oblici nasilja koji se najmanje prijavljuju. “Pogodno tle” za vršnjačko nasilje predstavljaju škole i prostori oko njih.  S toga je važno istaći da se u obrazovnim ustanovama poklanja velika pažnja ovom problemu, rekla je Ivanovski.

U okviru obeležavanja ovog dana do kraja nedelje u školama će se održati različite aktivnosti koje za cilj imaju informisanje mladih o ovom problemu, kao i osnaživanje drugarstva i kulture ponašanja.

Related posts

Decenija programa “Zajednici zajedno”

Zorana Stekovic

Predsednik Vučić: Položili jedan ispit, još je mnogo ispita pred nama

Bojana Kecic

Generalna proba vežbe “Sadejstvo 2020” na Pešteru

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija