2. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Vesti

Siniša Mali: Modifikovaćemo”švajcarsku formulu”,penzije će biti veće

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će “švajcarska formula” za izračunavanje penzija biti modfikovana kako bi penzije bile što veće, a da sutra počinje isplata drugog dela penzija uvećanih 5,4 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Mali je korisnicima Gerontološkog centra na Bežanijskoj kosi rekao da su on i ministar za rad Zoran Ðorđević juče o modelu za izračunavanje penzija razgovarali s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Precizirao je da je “švajcarska formula” uvedena kako bi penzije bile sve veće i naveo da su dobili nalog od Vučića da penzije ne rastu samo po “švajcarskoj formuli”, nego da ta formula bude modifikovana kako bi penzije bile što veće.

“Kako nam raste standard, kako raste naša ekonomija, tako i penzije idu gore. Sinoć sam se čuo sa predsednikom Vučićem, dao mi je nalog i obavezu, i meni i Zoranu Ðorđeviću, da nađemo način da penzije ne rastu samo po švajcarskoj formuli, nego da rastu i bolje i više od toga, da modifikujemo tu formulu i da penzije budu još veće”, rekao je Mali.

Naglasio je da je cilj da 2025. godine prosečna penzija u Srbiji bude 440 evra što je, kaže, skoro duplo više nego danas, kada je prosečna penzija oko 230 evra.

“Skoro duplo veća za samo pet godina. Možemo zajedno to da ostvarimo samo ako nastavimo da se borimo za Srbiju, kao što smo se borili do sada”, poručio je Mali, koji je sa ministrom Ðorđevićem posetio Gerontološki centar.

Podsetio je da je Srbija 2013. godine bila pred bankrotom, suočena sa velikim izazovima, a danas je zemlja koja je potpuno stabilna.

Danas su, kaže Mali, javne finansije potpune stabilne, stopa rasta ekonomije je iznad četiri odsto već drugu godinu zaredom, a suficit u budžetu beleži se četvrtu godinu zaredom.

Naglasio je da je najveći teret reformi koje su počele još 2014. godine podneli najstariji sugrađani, kojima je zahvalio u ime predsednika Vučića i Vlade Srbije.

“Bez vas, bez tog tereta koji ste podneli, mi ne bismo danas bili ovde. Razlika je u tome što 2013. i 2014. nije bilo odakle da se isplate penzije, jer je država bila pred bankrotom, a danas imamo situaciju da su penzije stabilne, da rastu iz godine u godinu”, poručio je Mali.

Related posts

Učenici i nastavnici Osnovne škole „Branko Radičević“ u humanitrnoj akciji za Minju

Bojana Kecic

Vojlovački Slovaci obeležili Svetski dan molitve

Jasmina Petkovic

Nova tribina “Spartanaca” protiv narkomanije

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija