2. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Ana Brnabić u Londonu: Region Zapadnog Balkana ima ogroman potencijal

Region Zapadnog Balkana ima ogromne potencijale koje treba mnogo bolje i više iskoristiti, poručila je u Londonu premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, na kojem učestvuju premijeri šest ekonomija regiona, istakla da su za Srbiju ključni, prioritetni projekti inicijativa „mini šengen“, kao i infrastrukturno povezivanje u regionu.

Ona je napomenula da se tzv „mini šengen“ odnosi na uspostavljanje četiri vrste slobode – kretanja robe, usluga, kapitala i ljudi u oblasti Zapadnog Balkana.

Podsetila je da Srbija na tome već radi sa Severnom Makednijom i Albanijom, te dodala da se nada da će i ostale zemlje da se pridruže toj inicijativi, koja, istakla je, na najbolji i najopipljiviji način doprinosi da se region predstavi kao jedinstveno, ujedinjeno tržište i mesto koje pruža drugačiju budućnost na Balkanu.

Kao drugu važnu inicijativu istakla je infrastrukturno povezivanje, te podsetila da je prošle godine u Srbiji završen Koridor 10.“Sada možete da prođete kroz Srbiju i auto-putevima odete u Mađarsku, Hrvatsku, Severnu Makedoniju, Bugarsku“, primetila je Brnabić.

Istakla je da se nastavlja izgradnja auto-puta ka Crnoj Gori, kao i da je započeta izgradnja autoputa ka Sarajevu.

„Planiramo, do kraja godine, da ćemo početi izgradnju “autoputa mira“, Niš – Priština – Tirana – Drač, a EBRD će najverovatnije finansirati taj put“, rekla je srpska premijerka.

Related posts

Ministar Udovičić u poseti Pančevu

Jelena Obradović

Predsednik Vučić na Bledskom strateškom forumu, sastaje se i sa Lajčakom

Zorana Stekovic

O čemu će se razgovarati s predstavnicima DFC kad dođu u Srbiju?

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija