18. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Optimistički planovi povratnika u novobrdsko mesto Bušnice

 Sedmočlana porodica Nenada Đokića, nakon više od 20 godina provedenih u Ćićevcu, donela je životnu odluku da se vrati u rodno selo. Đokići su iz novobrdskog sela Bušince otišli u Ćićevac neposredno posle oružanih sukoba 1999.godine, gde su boravili kao raseljena lica.
Otac familije, četrdesetčetvorogodišnji Nenad, nada se boljem životu za sebe i svojih petoro dece, od kojih je najstarija Nevena koja ne napunila 23 godine, a najmlađi petogodišnji Ilija.
„Želimo da pokrenemo svoj biznis u poljoprivredi od čega ćemo pristojno živeti, a imamo sve potrebne uslove za to: i tradiciju, i zemlju i znanje“, kaže Nenad koji je do juče živeo samo od socijalne pomoći.
Đokići očekuju da  ih Ministarstvo za zajednice i povratak, kao i opština Novo Brdo podrži i pomogne kako bi izgradili kuću u kojoj bi bilo mesta za svih sedam članova porodice, a sredstva za to su obezbeđena u okviru Programa za povratak i reintegraciju RRK 5 koji finansira Evropska unija.
Predsednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović danas je posetio porodicu Nenada Đokića u mahali Čukarica, da bi se upoznao sa uslovima života i potrebama povratanika.
„Njihov povratak mnogo znači za Srbe u Bušincu, a i povećao se broj učenika u isturenom odeljenju Osnovne škole „Desanka Maksimović“, koju danas, od prvog do četrvtog razreda, pohađa samo sedmoro učenika“, rekao je Ivanović.
Inače, na Nenadovu odluku da se vrati u svoje rodno selo uticao je brat Zlatko. On se sa porodicom u Bušince vratio pre pet godina, pokrenuo biznis, a danas već ima 11 krava. To mu omogućava stabilne prihode i solidne uslove života.

Related posts

ALEKSANDAR VUČIĆ Kome će sve biti povećana plata, kako će se razmrsiti kosovski čvor i da li će biti izbora u 2019?

Mica Milakov

RADOVI U PUNOM JEKU: Sređivanje Ovčarsko-kablarske klisure

Jasmina Petkovic

Dolovačka Štrudlijada – dvadeset godina

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija