2. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Vesti

Predsednik Vučić ozvaničio početak projekta EU za kulturno nasleđe i turizam

U okviru Međunarodnog beogradskog sajma turizma, predsednik Aleksandar Vučuć, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i zamenica ambasadora Nemačke Dorotea Gizelman obeležili su početak projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

„EU za kulturno nasleđe i turizam“ je „EUzatebe“ projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansiraju EU sa 15 miliona evra i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

U fokusu projekta je osam opština i gradova u Istočnoj Srbiji i Podunavlju – Smederevo, Požarevac, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek.

Cilj projekta je da se putem konzervatorskih i građevinskih radova poboljšaju i predstave lokaliteti kulturnog nasleđa kao jedan od faktora unapređenja turističke atraktivnosti tog regiona kao što su Feliks Romulijana, Fetislam tvrđava, Rajačke pimnice i Narodno pozorište u Beogradu.

Takođe, projekat ima za cilj da kroz radionice, seminare, konferencie i studijska putovanja prenese znanja o uspešnim modelima održivog razvoja turizma bez negativnih socijalnih uticaja, stavljajući akcenat na očuvanje životne sredine i kulturnog nasleđa.

Treća komponenta projekta su grantovi i bespovratna sredstva dodeljena lokalnim samoupravama, udruženjima građana, malim i srednjim preduzetnicima u Donjem Podunavlju kako bi podigli svoje privredne i turističke potencijale.

 

Related posts

Zelenović pokušava da odbrani one koji šire lažne vesti

Jasmina Petkovic

Meštani Kruščice “spalili ” koronu

Katarina Popović

Produžen rok za prijavu NIS-ovog konkursa „Zajednici zajedno“

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija