5. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo

Srušena kuća Jovice Milenkovića, pritisak na iseljavanje Srba

GNJILANE, 18.februar – Zaposleni u administraciji kosovske opštine Gnjilane jutros su bagerima počeli da ruše porodičnu kuću Jovice Milenkovića  iz Cernice, koji živi teškim socijalnim uslovima u šestočlanom domaćinstvu sa troje dece.

Predsednik Privremenog organa srpske opštine Gnjilane Srđan Mitrović  oštro je osudio  ovaj čin nazvavši ga vandalskim i nezakonitim. O tome je obavestio  i ministra za povratak i zajednice Dalibora Jevtića, kao i Srpsku listu, jer je, po njegovim rečima, to još jedan pokušaj pritiska na preostale Srbe na iseljavanje.

Prenosimo integralni tekst saopštenja Privremenog organa opštine Gnjilane:

“Danas, dana 18.02.2020.godine u selu Cernica, opština Gnjilane, iznenada je i bez ikakvog upozorenja ili najave opština Gnjilane pri Privremenim Kosovskim institucijama ušla u porodično domaćinstvo Jovice Menkovića iz Cernice sa bagerima i srušila porodičnu kuću ovom domaćinstvu.

Radi se o šestočlanoj porodici, sa troje dece, koja je živela u teškim socijalnim uslovima i kojoj je Opština Gnjilane tokom 90-ih godina dodelila plac za gradnju kuće.

Ova porodica poseduje urednu dokumentaciju o tome, ali koju opština Gnjilane pri Privremenim Kosovskim institucijama nije uvažila kao relevantnu.

Kao predsednik Privremenog organa na čijoj se teritoriji nalazi ovo selo OŠTRO OSUĐUJEM ovaj vandalski i nezakoniti čin opštinskih vlasti Privremenih institucija.

Takođe, obavestio sam o ovim dešavanjima i ministra za povratak i zajednice, g-dina Dalibora Jevtića, kao i predstavnike Srpske liste, imajući u vidu da se radi o pritisku i maltretiranju preostalih srba u ovom multietničkom selu, kao i da ovaj događaj nije jedini već jedan u nizu pokušaja pritiska na preostale Srbe na iseljavanje”, navodi se u saopštenju predsednika Privremenog organa opštine Gnjilane Srđana Mitrovića dostavljenog našoj redakciji.

Related posts

Saradnja Rešice i Pančeva krunisana rukometnim utakmicama

Nikoleta Dragaš

Više od 30.000 vakcinisanih u Južnom Banatu

Vanja Vićentić

Otvorena panoramska gondola na Zlatiboru, Vučić čestitao

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija