30. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Grafiti u Preocu-“Slava herojima” i “Kosovo je Albanija”

Na pomoćnom objektu osnovne škole ” Miladin Mitić” u Preocu ,nepoznati počinioci ispisali su grafite na albanskom “Slava herojima” (Lavdi Deshmorëve) i “Kosovo je Albanija” (Kosova është Shiperi).

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović osudio je ispisivanje grafita i zatražio od kosovske policije da se pronađu počinioci.

“Nažalost nijedan počinilac do sada nije pronađen.Više puta smo apelovali na kosovsku policiju , oni moraju pronaći počinioce jedino tako možemo da dokažemo i pokažemo da ovakve stvari ne smeju da se rade .Ponovo se susrećemo sa problemima i albanski političari zasigurno šalju poruke koje ne idu ka pomirenju, suživotu i multietičnosti .Videli smo juče da su okačili zastavu u parlamentu , koji zasigurno ohrabruje ljude protiv drugih naroda i ne šalje signal da ovde možemo da gradimo budućnost. Ako želimo zajedničku budućnost političari moraju da se uzmu u pamet “, rekao je Popović.

Direktor OŠ “Miladin Mitić”Ljubiša Karadžić rekao je da je ovo prvi put da se ovako nešto dešava u Preocu.

” Jutros su me pozvali meštani Preoca ,bili su uznemireni što je i normalno kada ugledate ove poruke. Pretpostavljam da je ovo ispisano kasno uveče. Ovo je jedan vid provokacija ,postoje kamere i nadamo se da se ovo više neće ponoviti i da će se pronaći oni koji su ispisali grafite”, rekao je direktor OŠ “Miladin Mitić” Ljubiša Karadžić.

Grafiti su ispisani noćas, a primećeni jutros kada je škola počela sa radom. U ovom mestu živi pretežno živi srpsko stanovništvo i pripada opštini Gračanica.

„Ovo je klasičan primer govora mržnje. Iskren da budem, ovo je totalno očekivano zato što raniji ovakvi postupci u drugim sredinama u ovom delu nisu naišli na osudu, osim osude lokalne samouprave u Gračanici“, kažemeštanin Preoca Stefan Filipović i dodaje da ranije u ovom selu nije bilo ovakvih primera.

Related posts

Vučić: Nećemo dozvoliti nasilje, institucije će reagovati

Mica Milakov

Projekat „Unapređenje ruralnog razvoja kroz učinkovito upravljanje imovinom“

Aleksandra Miloševska

Predsedniku Vučiću neobičan poklon,majica sa porukom “Živeće ovaj narod”

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija