24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Zašto praznujemo 15. i 16. februar?

Dan državnosti obeležava se na Sretenje, 15. februara u znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak.Ovaj datum je jedan od najbitnijih u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Pitali smo sugrađane i sugrađanke da li znaju zašto se proslavlja Dan državnosti.

Sretenje se slavi u znak sećanja na 1804, kada je u Orašcu, pod vođstvom Karađorđa Petrovića, počeo Prvi srpski ustanaki tadaje počela borba za oslobođenje od Turaka.Istoričari su saglasni da u novijoj srpskoj istoriji nema važnijeg od ovog datuma, jer označava početak borbe za oslobođenje i ponovno stupanje srpske države na evropsku političku scenu. Već devetnaest godina 15. februar obeležavamo kao Dan državnosti.

Na Sretenje 1835. Kneževina Srbija, dok je još bila u vazalnom odnosu prema Turskom carstvu, na Skupštini u Kragujevcu dobila je svoj prvi ustav. Iako nije zaživeo u praksi, Sretenjski ustav se uzima kao početak ustavnosti u Srbijii on je jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba. Njime je u Srbiji ukinut feudalizam. Svečano se obeležava različitim manifestacijama, a u školama se đacima priređuju specijalne priredbe kako bi im se približila važnost ovog dana. Međutim, i pored njegove istaknutosti u istoriji Srbije, mnogi ne znaju da je Sretenje Dan državnosti ili da je bilo kakav praznik. Većina građana ga ushićeno očekuje zbog slobodnih dana.Prošetali smo Narodnom baštom i pitali sugrađane i sugrađanke da li znaju zašto odusustvuju sa posla i zašto se slavi ovaj državni praznik.

Sretenje je početak borbe za oslobođenje i ujedinjenje Srba, dan kad su Srbi prestali da se plaše Turaka, kad su krenuli putem koji ih je vodio do statusa građana u slobodnoj nacionalnoj državi. Srbi su narod koji je pokazao da ume da stvori državu, da se bori za nju i da je brani. Državni praznici su ogledalo jedne zemlje. Utiču na snaženje poštovanja prema državi i uopšte izgradnju svesti i identiteta.

Dva istorijska događaja, kao što su dizanje naroda na ustanak i donošenje prvog ustava, spojena su u toj borbi. Na tim događajima i na toj borbi stvaran je i ojačan srpski identitet i srpska država. Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Prvog srpskog ustanka.Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut. Stoga je Skupština Srbije 10. jula 2001. godine odlučila da Sretenje bude Dan državnosti.

Related posts

NIS ove godine u zajednicu ulaže 114,5 miliona dinara

Jasmina Petkovic

VUČEVIĆ ČESTITAO USKRS: Najveći hrišćanski praznik obeležite tako što nećete ugroziti ničije zdravlje

Katarina Popović

Pijačni barometar na Zelenoj pijaci

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija