18. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Srbija donira Albaniji dva miliona evra

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da će Srbija donirati Albaniji dva miliona evra pomoći za otklanjanje posledica prošlogodišnjeg zemljotresa. Kaže da je to i poruka za zajedničku budućnosti i drugačije odnose.

Ana Brnabić je novinarima u Briselu, gde je organizovana Međunarodna donatorska konferencija “Zajedno za Albaniju”, rekla da Srbija želi da pokaže solidarnost i podršku albanskom narodu.

“Mnogo smo radili na stabilizaciji u regionu i boljem povezivanju. Drago mi je što je Albanija pristala i na ‘mini-šengen’ inicijativu. Ovo je još jedan način da pokažemo da smo tu za sve naše partnere, za sve građane iz regiona i onda kada je teško i kada je nevolja”, rekla je Brnabićeva.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji objavio je na Tviteru da je ukupno prikupljeno 1,15 milijardi evra. Istakao je da je to snažna poruka za Tiranu.

Evropska komisija se obavezala da donira Albaniji 100 miliona evra, ne računajući pojedinačne priloge država članica.

Hrvatska je, inače, Albaniji donirala milion evra, a Crna Gora ukupno 750.000 evra.

Procenjena šteta nastala od zemljotresa u Albaniji iznosi milijardu evra.

Sastanci sa zvaničnicima EU

Pored toga što je predstavljala Srbiju na donatorskoj konferenciji, premijerka se sastala sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, a imala je i radni ručak sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Zahvalnost Ursuli fon der Lajen

Predsednica Vlade Srbije kaže da je zahvalila šefici Evropske komisije koja je, navodi, otvoreno pričala o tome koliko je Zapadni Balkan važan za EU i koliko je važna agenda proširenja.

Kako ističe, nova EK će nastaviti da insistira na tome da bez Zapadnog Balkana Evropska unija nije kompletna.

Brnabić: Vučić i ja za novu metodologiju, Joksimovićeva oprezna

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da još nije doneta odluka da li će Srbija iskoristiti novu metodologiju proširenja EU ili će nastaviti po starom.

Novinarima u Briselu je rekla da su predsednik Aleksandar Vučić i ona više za novu metodologiju, dok je, kako kaže, ministarka Jadranka Joksimović i Ministarstvo za evropske integracije opreznije što je, dodaje, prirodno.

“Meni deluje da je nova metodologija mnogo jasnija, mnogo direktnija. Ima nekih mana, na primer, ako ne idete dovoljno brzo u reformama ili ne implementirate reforme koje su vam priznate, onda možete čak da idete unazad”, rekla je Ana Brnabić.

Brnabićeva je ocenila da su ti razgovori bili dobri i istakla da su svi pohvalili napredak Srbije.

“Sa predsednikom Evropskog parlamenta smo se dogovarali da odmah nakon izbora poseti Srbiju i novi saziv parlamenta, što je dosta dobro za našu dalju evropsku perspektivu. Sa predsednikom EK je bio jako konkretan razgovor oko napretka Srbije i posvećenosti nove Evropske komisije agendi proširenja”, rekla je Ana Brnabić.

Related posts

PU Pančevo: Dve osobe uhapšene zbog ubistva u Jabuci

Mica Milakov

Grad i MZ Dolovo apeluju na građane da ne kradu saobraćajne znakove

Mica Milakov

Ministar Stefanović obišao vojne kovid bolnice u Novom Sadu i Beogradu

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija