24. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Milenko Jovanov: Zahvaljući Vučiću četiri petine država nije priznalo lažnu državu Kosovo

Na primeru samoproglašene i lažne države Kosovo najbolje se potvrđuje maksima koja potiče iz rimskog prava, a koju je veliki Valtazar Bogišić uobličio na srpskom da glasi: „Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi“.

Lažna država Kosovo je rođena „grba“, brutalnim kršenjem kako međunarodnog, tako i unutrašnjeg prava Srbije i tu činjenicu vreme nije ispravilo. Naprotiv! Zahvaljujući odlučnoj i odgovornoj politici pre svega predsednika Vučića, danas možemo da kažemo da čak četiri petine čovečanstva, živi u državama koje nisu priznale lažnu nezavisnost Kosova.

Isto tako, ozbiljnom, odgovornom i promišljenom politikom, Srbija je iz korena promenila i ojačala svoju poziciju. Nakon godina u kojima su predstavnici Srbije molili strance da ih oslobode „balasta Kosova“ i nakon neodgovornih poteza, povlačenih direktno na štetu Srbije i njenih interesa, danas Srbija vodi politiku koja je zasnovana na realnom sagledavanju situacije, svih prednosti i opasnosti i spremnošću na upornu i strpljivu borbu za interese Srbije.

Posledica takve politike jeste činjenica da je osamnaest zemalja povuklo priznanje Kosova, a da ga istovremeno nije bilo ni jednog novog priznanja. Isto tako, posledica takve politike je i to što je danas Srbija prepoznata kao ozbiljan i kredibilan partner, dok se na političare u Prištini sve češće gleda kao na razmažena derišta, koja su spremna da naprave haos, ako im nešto nije po volji.

Iako Aleksandar Vučić, u pokušajima da pronađe kompromisno i održivo rešenje, često izgleda kao čovek koji hoda po žici, dok ga sa svih strana gađaju kamenjem, iako njegov pad baš na pitanju Kosova i Metohije, priželjkuju sa jednakom strašću i nadom kako u Prištini, tako i neki u Beogradu, on i dalje čini sve što je u njegovoj moći da Srbija izbegne novi poraz i novo poniženje.

Okolnosti u kojima se Srbija nalazi po pitanju Kosova i Metohije nisu ni lake ni jednostavne. Zato ni rešenja koja se za ovaj problem traže, ne mogu biti ni laka ni jednostavna. Oni koji takva rešenja nude, obmanjuju građane, njihove duboko pogrešne ideje skupo bi koštale i današnje i buduće naraštaje, a niko u Srbiji više nema luksuz da se igra njenom budućnošću i opstankom.

Related posts

Radovi na vodovodnoj mreži

Branislava Grčić

Za respiratorne infekcije terapija po savetu lekara

Nikoleta Dragaš

U Južnobanatskom okrugu još 25 novoobolelih od Covid-19

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija