25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

22. Vinarijada u Dolovu

U Dolovu je održana  22. Vinarijada, u organizaciji Udruženja vinara i vinogradara „Sveti Trifun” iz ovog sela. Na ovogodišnjoj Vinarijadi u Dolovu su se okupili vinari iz Šušare, Pančeva, Deliblata i Dolova koji su predstavili svoje proizvode.  U okviru takmičenja za najbolja bela, crvena, voćna i roze vina zlatnu medalju su osvojili Vukašin Sretkov iz Alibunara za crveni Kaberne suvinjon i Ružica i Lajoš Šmit  za vino od maline.

Vinari iz udruženja „Sveti Trifun“ iz Dolova trude se, kako kažu, da ponude bogat izbor domaćih vina i rakija. Posetiocima svake godine predstave i neka nova pića. Lajoš Šmit iz Pančeva predstavio je vino od vinogradarske breskve, dok se Vladislav Knežević takmiči sa vinima proizvedenim na dalmatinski način. Ferenc Pajor iz Šušare ponudio je najkvalitetnija vina iz Deliblatske peščare. Ovogodišnji pobednik  Vukašin Sretkov osvojio je 96 poena i zlatnu medalju za najbolje  crveno caberne suvinjon  vino.

Bračni par Ružica i Lajoš Šmit osvojili su zlatnu medalju i 94, 3 poena za vino od maline. Oni prave vino od maline, kupine a ono što je novo je vino od vinogradarskih breskvi.

Dolovo je pre Drugog svetskog rata imalo pod vinogradima 700 lanaca i oduvek je bio poznat kraj po vinogradarstvu. Mladi se sve više interesuju za podizanje vinograda i to nas raduje, ova manifestacija je postala brend ne samo Dolova već i celog Pančeva , izjavio je gradonačelnik Saša Pavlov.

Nekada je Dolovo bilo prepuno vinograda, skoro svaka bogatija kuća imala je svoj. Vremena su se promenila, a vinograda gotovo da više i nema. Upravo Udruženje vinara i vinogradara “Sveti Trifun” već 17 godina pokušava da oživi tradiciju, pa su danas dolovački vinari poznati širom Srbije.

 

 

 

Related posts

U Srbiji 575 novih slučajeva, preminulo 15 osoba

Ivana Bogdanovski

Orlovi” u nadoknadi ostali bez pobede protiv Ukrajine!

Zorana Stekovic

SNS: Srbija ne spušta glavu pred fašistima i siledžijama

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija