25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Ekologija Južni Banat Vesti Vršac

U Vršcu počeo sa radom prvi zeleni data centar u Srbiji

Svečanim potapanjem servera, u Vršcu je u rad pušten prvi zeleni data centar u Srbiji. Pored predstavnika kompanija E-smart sistems i HiTeam, koji su podigli ovaj data centar, američke kompanije Green Revolution Cooling čija je tehnologija primenjena, i kompanije Supermicro čiji su serveri potopljeni, događaju su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, ministarstva zaštite životne sredine i Ambasade SAD u Srbiji.

Novi data centri praktično „niču“ iz dana u dan, troše ogromne količine resursa i svojim radom značajno utiču na životnu sredinu. ZELENDATA centar u Vršcu, prvi u Srbiji, od danas će koristiti revolucionarnu tehnologiju hlađenja serverske opreme, potapanjem u rashladnu tečnost.

„Rezultati svega toga vide se u smanjenu troškova izgradnje DATA centra, u smanjenju potrošnje električne energije za hlađenje DATA centra, i, na kraju, u smanjenju troškova održavanja DATA centra“, objasnio je Goran Veljović, direktor marketinga i prodaje E Smart Sistems.

Rashladni medijum koji se koristi u ovom data centru, ima 1.200 puta veći toplotni kapacitet od vazduha što odvođenje toplote čini daleko bržim i efikasnijim. Na 400m2 prostora je predviđeno smeštanje 12 IceRaq Quad sistema sa po četiri rack jedinice od 25kW, čemu je ekvivalent 240 standardnih vazduhom hlađenih rack-ova.

„Vršac već decenijama pokazuje da zapravo ide u korak sa svetom. Osim Hemofarma, STADE i drugih kompanija koje ovde jako dugo i uspešno rade, Vršac i na ovaj način danas pokazuje gde zapravo Srbija treba da bude. Mi danas prisustvujemo promociji drugačije vrste logike koju Srbija hoće da ima: drugačijoj vrsti logike, da je životna sredina najvažnija“, istakao je ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, Goran Trivan.

I ministar, kao i Ambasador SAD Entoni Godfri izrazili su zadovoljstvo što su za rad ZELENDATA centra, izabrane tehnologije američkih proizvođača, konkretno kompanije Green Revolution Cooling:

„Svakako da u digitalizaciji srpskog društva ovakvi projekti zauzimaju važno mesto, i predstavljaju bitan deo informatičke infrastrukture Srbije. Mi smo uvek spremni, da podržimo projekte koji koriste inovativne tehnologije, i proširuju saradnju srpskih i američkih kompanija“, naveo je ambasador Godfri.

Trenutno se pregovara i o mogućnosti pokretanja proizvodnje GRC proizvoda u Srbiji, za potrebe evropskog tržišta, a vlasti su najavile podršku i ovom vidu saradnje i unapređenju odnosa dveju zemalja. Osim toga, i Vršac očekuju nove investicije.

„Ovaj Green DATA centar je investicija koja će zaokružiti ovaj tehnološki park kao industrijsku zonu, što znači da su nam u Vršcu potrebni novi kapaciteti. Upravo iz tog razloga, Grad Vršac je ušao u projektovanje nove industrijske zone „Sever“, što je svakako poziv svim investitorima da dođu u naš grad“, poručila je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Zadovoljstvo pokretanjem rada ZELENDATA centra u Vršcu istakli su i predstavnici kompanije Supermicro čiji su serveri prvi potpoljeni, najavljujući tako zelenu revoluciju u ovoj oblasti u našoj zemlji.

Izvor: RTV

Related posts

SERVISNE INFORMACIJE ZA 23. OKTOBAR

Zorana Stekovic

Jurij Gagarin u Pančevu – 60 godina od prvog čovekovog leta u svemir

Ivana Bogdanovski

Isplaćena pomoć prevoznicima, 600 evra po autobusu

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija