23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

170 godina od rođenja Mihaja Emineskua

Ove godine se obeležava 170 godina od rođenja najvećeg rumunskog pisca i novinara Mihaja Emineskua. Rumuni ovaj važan datum obeležavaju raznim književnim večerima, predstavama i okruglim stolovima. U emisiji na rumunskom jeziku “Buna ziua”, saznajte više detalja o ovom pesniku.

Mihaj Eminesku, bio je rumunski  romantičarski pesnikromanopisac i novinar koji se smatra najuticajnijim i najpoznatijim rumunskim pesnikom, kao i prvi moderni pesnik u rumunskoj književnosti. Eminesku je bio aktivan član književnog društva Junimea i radio kao urednik novina “Vreme”. Njegova poezija je prvi put objavljena kada je imao 16 godina, a sa 19 godina je otputovao u Beč na studije. Rukopise pesnika, koji se sastoje od oko 14.000 stranica, ponuđeni su od strane Titua Majoreskua kao poklon Rumunskoj akademiji. U svojim pesmama on je često koristio metafizičke, mitološke i istorijske predmete.

Prvi dokaz o Emineskuu kao piscu potiče iz 1866. godine. Januara te godine, rumunski učitelj Aron Pumnul preminuo je, a njegovi učenici su objavili pamflet pod nazivom Suze gimnazijalaca u kom se nalazi pesma potpisana kao „M. Eminoviči”. Ovime je započeta stalna serija objavljivanja pesama, kao i povremenih prevoda sa nemačkog jezika.

Eminesku se ubrzo preselio u Bukurešt, gde je postao službenik prepisivač Narodnog pozorišta. Tokom tog perioda, on je nastavio da piše i objavljuje pesme.

Eminesku je studirao u Beču. Ne ispunjavajući uslove da postane univerzitetski student, on je pohađao predavanja kao takozvani „vanredni slušalac” na Fakultetu za filozofiju i pravo. Postao je saradnik Književnih konverzacija, koje je uređivalo društvo Junimea.

Bio je novinar, a potom i glavni urednik lista “Vreme”. Tokom tog perioda, napisao je neke od svojih najpoznatijih pesama

Osamdesete godine 19-tog veka bile su vreme krize i pogoršanja pesnikovog zdravstvenog stanja, kulminirajući njegovom smrću 1889. godine. O detaljima same smrti se i dalje vode rasprave.

Mihaj Eminesku umro je 15. juna 1889. godine, u institutu Karitas.

Related posts

Još 3.304 novih slučajeva korona virusa u Srbiji

Vanja Vićentić

Lončar za dansku televiziju: Uspeh u vakcinaciji rezultat posvećenost

Vanja Vićentić

Pokrajinska vlada uputila finansijsku pomoć italijanskoj regiji Lombardija

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija