17. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

170 godina od rođenja Mihaja Emineskua

Ove godine se obeležava 170 godina od rođenja najvećeg rumunskog pisca i novinara Mihaja Emineskua. Rumuni ovaj važan datum obeležavaju raznim književnim večerima, predstavama i okruglim stolovima. U emisiji na rumunskom jeziku “Buna ziua”, saznajte više detalja o ovom pesniku.

Mihaj Eminesku, bio je rumunski  romantičarski pesnikromanopisac i novinar koji se smatra najuticajnijim i najpoznatijim rumunskim pesnikom, kao i prvi moderni pesnik u rumunskoj književnosti. Eminesku je bio aktivan član književnog društva Junimea i radio kao urednik novina “Vreme”. Njegova poezija je prvi put objavljena kada je imao 16 godina, a sa 19 godina je otputovao u Beč na studije. Rukopise pesnika, koji se sastoje od oko 14.000 stranica, ponuđeni su od strane Titua Majoreskua kao poklon Rumunskoj akademiji. U svojim pesmama on je često koristio metafizičke, mitološke i istorijske predmete.

Prvi dokaz o Emineskuu kao piscu potiče iz 1866. godine. Januara te godine, rumunski učitelj Aron Pumnul preminuo je, a njegovi učenici su objavili pamflet pod nazivom Suze gimnazijalaca u kom se nalazi pesma potpisana kao „M. Eminoviči”. Ovime je započeta stalna serija objavljivanja pesama, kao i povremenih prevoda sa nemačkog jezika.

Eminesku se ubrzo preselio u Bukurešt, gde je postao službenik prepisivač Narodnog pozorišta. Tokom tog perioda, on je nastavio da piše i objavljuje pesme.

Eminesku je studirao u Beču. Ne ispunjavajući uslove da postane univerzitetski student, on je pohađao predavanja kao takozvani „vanredni slušalac” na Fakultetu za filozofiju i pravo. Postao je saradnik Književnih konverzacija, koje je uređivalo društvo Junimea.

Bio je novinar, a potom i glavni urednik lista “Vreme”. Tokom tog perioda, napisao je neke od svojih najpoznatijih pesama

Osamdesete godine 19-tog veka bile su vreme krize i pogoršanja pesnikovog zdravstvenog stanja, kulminirajući njegovom smrću 1889. godine. O detaljima same smrti se i dalje vode rasprave.

Mihaj Eminesku umro je 15. juna 1889. godine, u institutu Karitas.

Related posts

Predsednik Vučić: Vanredna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Vanja Vićentić

Ministar Vulin: Vežba “Sadejstvo 2020” prilika da se pokaže koliko je vojska napredovala

Jasmina Petkovic

UNHCR donirala MUP-u 15 daktiloskopskih sistema

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija