27. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Nekategorizovano

Učiteljica Jasmina: Moji prvaci su deca mojih đaka

Jasmina Milanović učiteljica u Osnovnoj školi “Miroslav Mika Antić” radi već 27 godina. Omiljena učiteljica u ovoj školi govorila je i o vannastavnim aktivnostima koje pohađaju đaci, a ekipa Regionalne Radio Televizije Pančevo posetila je njeno odeljenje IV-4.

Poziv učitelja jedan je od najlepših, ali i najtežih zanimanja. Svakako, ovo zanimanje je jedno od najvažnijih. Jasmina Milanović iz Pančeva u prosveti radi skoro 30 godina i važi za omiljenu učiteljicu u ovoj školi. Upravo zato, ekipa Regionalne RTV Pančevo posetila je njene časove.

“Moja priča je da sam ceo život u školi. Odrasla sam u školi i uz roditelje i vrlo svesno sam znala da ću biti ovo što jesam. Preneti znanje je divno, od jednog deteta koje vam dođe u prvom razredu i ne zna gde je stiglo, pa sve do toga da na kraju prvog polugodišta već imate toliko naučenog znanja. Na kraju četvrtog razreda ne možemo ni da izbrojimo šta smo sve naučili. Velika ljubav je potrebna za to i motivi su njihov napredak, sreća”.

Učiteljica Jasmina je presrećna kada vidi svoje đake posle izvesnog vremena, kada se sretne sa njima, a oni su tada formirane ličnosti i zreli ljudi.

“Iza sebe već imam dovoljno generacija i imam dovoljno takvih đaka koji sada već imaju svoje porodice. Sada već imam decu svojih đaka ponovo u razredu, to vam da snagu da nastavite dalje, da se sa još više ljubavi posvetite svemu ovom”.

Jasmina Milanović predstavila je i vannastavne aktivnosti kojima se učenici bave u ovoj školi.

“Vannastavne aktivnosti u školi “Mika Antić” su veoma izražene upravo zato što škola koja nije blizu centra grada i uz sve redovne aktivnosti koje po programu obavljamo, imamo otvorenu školu za mnogo toga što naši đaci vole. Ne moraju da idu do centra, naročito dok su u nižim razredima. Imamo divne sekcije, od likovnih sekcija, do recitatorskih. Od drugog-trećeg razreda uvodimo matematičku sekciju koja nakon toga ima divne rezultate i pokazuje izuzetne uspehe”.

Odeljenja učestvuju na raznim manifestacijama u samom gradu.

“Moj razred, konkretno, nastupao je na Božićnom koncertu u Evangelističkoj crkvi. To je bilo jako lepo i za roditelje i za decu. Mnogi su prvi put ušli u tu crkvu. Ona služi i kao muzički centar. Škola se beskrajno trudi da deci u naselju omogući da se sklone od novih tehnologija, da svoje vreme posvete i nekim drugim aktivnostima”.

Fizičke aktivnosti su zastupljene, pa pored folklorne sekcije, ne zapostavlja se ni sport.

“Više od 25 godina postoji karate klub u našoj školi i naši đaci tri puta u toku nedelje imaju na raspolaganju školu kao prostor za treninge. Imamo školu košarke. Od malena se uključujemo u sport jer mi i jesmo škola šampiona. Imamo tu sreću da nam je gradski bazen blizu, pa deca imaju podršku nas i nastavnika fizičkog da se uključe što pre u sport i na taj način ostvaruju divne rezultate. Ne treba zaboraviti da imamo divne sportiste sa sjajnim rezultatima koji su izašli iz naše škole.

Jedno vreme učila se i kaligrafija ali nije prihvaćena najbolje.

“Plaćamo danak tehnologijama koje su nam postale dostupne, deca nam dolaze sa slabijom motorikom, nerazvijenom rukom. Na tome mora da se radi. To je proces koji duže traje. Nekada smo takve stvari mogli da radimo već u prvom razredu a sada nam treba vreme, odrastanje, jačanje šake i motorike uopšte da bismo mogli da uđemo u kaligrafiju, ali radi se i ima i toga”.

Jasmina Milanović ističe da se u školi neguju i ljubav prema jeziku, prema srpskom pismu, tradicija i prave vrednosti koje daju temelj da sutra u životu učenici znaju ko su, šta su i da mogu da idu napred.

Related posts

Sokoj prihvatio predloge RAB Srbija

Jasmina Petkovic

Izgoreo auto noćas na Strelištu

Mica Milakov

Pijačni barometar

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija