19. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika

Kancelarija za KiM obezbedila sredstva za lokaciju nove bolnice

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović u okviru posete Gračanici, obišao je Kliničko-bolnički centar Priština u Gračanici i tom prilikom razgovarao sa direktorom ove zdravstvene ustanove prof. dr Bratislavom Lazićem.

“Želeli smo da se uverimo u kakvim uslovima rade zdravstveni radnici, lekari i osoblje i došli smo da saopštimo vrlo važnu vest koja je bitna za sve Srbe koji žive ovde da će se uskoro početi sa izgradnjom nove bolnice,” rekao je Jović

Bolnica je najveći objekat južno od Ibra koji će Vlada Republike Srbije izgraditi, danas zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović je tu da saopšti da su sredstva za kupovinu placa za novu bolnicu obezbeđena.

“Čim budemo imali lokaciju prelazimo u fazu projektovanja samog objekta i nadamo se da ćemo do kraja godine imati početak radova na objektu bolnice. Projekat za izgradnju bolnice iznosi 2.000.000 evra i opremanje objekta će još toliko iznositi. Najbitnije sada je da se obezbedi ta pravna sigurnost i lokacija gde će biti sagrađena nova bolnica kako kasnije ne bi bili u problemu zbog privremenih institucija u Prištini,” rekao je zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović za RTV Gračanica.

Ono što je bitno za ovdašnje stanovništvo jeste da je nedavno stigao kontigent lekova i medicinskog materijala na Kosovu i Metohiji, dodao je Jović.

Direktor KBC Priština-Gračanica prof. dr Bratislav Lazić zahvalio se predstavnicima Kancelarije za KiM što brinu i pružaju pomoć na Kosovu i Metohiji.

“Proteklu kalendarsku godinu završili smo stabilno, što znači da su građani imali visok stepen sigurnosti i pružane su im potpune zdravstvene usluge. Preko ove ustanove gravitira preko 65.000 osiguranika. Zahvaljujući dobrom kadru i velikoj pomoći Kancelarije za KiM i Ministarstva zdravlja Republike Srbije kao i lično angažovanje predsednika Aleksandra Vučića mi sa radošću očekujemo novu bolnicu”, rekao je Lazić.

Nakon obilaska KBC Priština-Gračanica, Jović sa predstavnicima loklnih samouprava u Gračanici obišao nekoliko porodica.

Predsednik opštine Gračanica izjavio je da najbitnije stabilizovati porodice kako bi opstali ovde.

“Ekonomski ćemo jačati porodice na ovom prostoru, pojačaćemo kontinuitet davanja kako bi  olakšali svakodnevni život. Sva sredstva koja budemo dobijali usmerićemo tamo gde je najpotrebnije i u buduće tražićemo način kako možemo da pomognemo da bi porodice bile samoodržive. Postoji puno programa, opština Gračanica je podelila 37 projekata samozapošljavanja preko organizacija HELP i ABC. Ove godine imamo u planu da nastavimo saradnju sa ovim organizacijama, isto tako imaćemo sastanke sa omladinom kako bi pokušali da ih animiramo da sami svojim idejama pokrenu sopstveni biznis. Planirano je da ove godine bude završen Omladinski centar u Gračanici,” rekao je Popović.

Predsednik privremenog organa SG Priština Ljubinko Karadžić rekao je da pomoć i podrška koja dolazi iz Vlade Republike Srbije i Kancelarije za KiM mnogo znači.

“Na različite načine se trudimo da pomognemo  stanovništvu ovde posebno onima koji žive od svog rada. Podrška koja dolazi iz Vlade Republike Srbije mnogo znači, jer da nije toga bio bi otežan život Srbima na KiM,” rekao je Karadžić.

Pre obilaska KBC Prištana-Gračanica i porodica u Gračanici, Jović je u SG Priština održao sastanak sa predsednikom i članovima privremenog organa Priština, kao i sa gradonačelnikom opštine Gračanica i načelnikom kosovsko-upravnog okruga. Na sastanku razgovaralo se o problemima stanovništva u Gračanici a i o radu lokalnih samouprava.

 

Related posts

Predsednik Aleksandar Vučić primio akreditivna pisma bugarskog ambasadora

Ivana Golubovic

Predsednik Vučić čestitao Putinu 75 godina pobede nad fašizmom

Zorana Stekovic

Vučić čestitao Džonsonu

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija