5. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo

Hitna pomoć: Vremenske prilike pogoduju virusnim infekcijama

Tokom vikenda lekari u Službi hitne medicinske pomoći imali su manje posla nego prethodne nedelje. Viroze i hipertenzija i ove nedelje su bili najveći zdravstveni problemi sa kojima su se suočavali pacijenti.

U noći između nedelje i ponedeljka bilo je 53 ambulantna pregleda, osam kućnih poseta, 15-oro dece u ambulanti. Pomoć su tražili hronični bolesnici sa povišenim krvnim  pritiskom, i pacijenti koji su se javljali zbog virusa. Kod dece povišena temperatura, viroze, rekao je Zoran Manasijević, načelnik Službe hitne medicinske pomoći.

“Za nijansu je bilo manje ambulantnih pregleda oko 40-50, kućnih poseta u proseku oko desetak. Smanjilo se malo javljanje pacijenata u odnosu na prošli vikend, ali je patologija odnosno oboljevanje isto. Visoko febrilna stanja odnosno viroze koje su praćene visokom temperaturom, opšta malaksalost praćena slabošću i visoka hipertenzija odnosno visok krvni pritisak. To je bilo aktuelno prošle nedelje odnosno nekih par nedelja unazad. Sa tom patologijom najviše baratamo. Pacijenti koji imaju visok krvni pritisak teško ga kontrolišu što verovatno ima veze i sa ovim vremenskim prilikama i febrilna stanja” – rekao je dr Manasijević.

Nije bilo puno posla kada su u pitanju intervencije na javnom mestu i saobraćajne nezgode.

“Bila je jedna intervencija na javnom mestu. U pitanju je alkoholisano stanje u subotu na nedelju i bila su dva saobraćajna udesa petak na subotu. Jedan udes je bio sa lakšim posledicama, a drugi je bio vezan za alkoholizam u saobraćaju. Osoba koja je vozila automobil bila je u alkoholisanom stanju, udarila je u banderu kod Pivare. Došlo je do povrede donjih ekstremiteta odnosno do preloma butne kosti. Ta osoba je prebačena do pančevačke bolnice posle toga je prebačena do Urgentnog centra u Beogradu. Na sreću, ostalih intervencija tog tipa nije bilo.”

Dosta dece je bolesno u vrtićima, pa je doktor Manasijević dao savete kako najlakše skinuti temperaturu i kako roditelji da preduprede pojavu gripa.

“Veliki broj dece ovih dana je sa visokom temperaturom bez druge značajnije simptomatologije. Osnovna terapija je tuširanje mlakom vodom u trajanju od 10 do 15 minuta od glave do pete. To treba da rade roditelji. Jako je bitno da bude mlaka voda odnosno da se koži omogući da višak toplote ode u spoljašnju sredinu uz najvažniju terapijsku meru – mirovanje, kada su viroze u pitanju, pa i grip koji počinje. Najvažnije je mirovanje da ne bi došlo do drugih posledica odnosno komplikacija uz tople napitke, dosta voća i povrća i to traje par dana, kod nekog malo duže, kod nekog malo kraće. Uglavnom, to se završava dobro.

Doktor Manasijević kaže da zimu nismo ni imali, kao ni pravu jesen i takve vremenske prilike svakako ne prijaju ni zdravima, a pogotovo ne hroničnim bolesnicima, ali zato pogoduju virusnim infekcijama.

Related posts

Pobeda Crvene zvezde protiv Mornara u Baru za vrh tabele

Mirjana Popović

Počeo prijem pacijenata na Sajam

Branislava Grčić

Đurić Zaharovoj: Sram Vas bilo!

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija