15. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Bar-kodovi obavezni od 31. januara

Od 31. januara 2020. godine, roba u maloprodaji mora biti označena mašinski čitljivom oznakom. Prema Zakonu o trgovini, propisano je da su uvoznici proizvođači dužni da obezbede podatke za deklaraciju uključujući i bar-kod.

Novi Zakon o trgovini stupio je na snagu 30. jula 2019. godine. Istovremeno kada je usvojen zakon, u prelaznim završnim odredbama, uređeno je da odredba člana 34, stav 8, koja se odnosi na obavezu da sva roba u trgovini na malo mora biti označena mašinski čitljivom oznakom stupa na snagu šest meseci od stupanja na snagu ovog zakona, rekao je za Regionalnu RTV Pančevo Andrej Jovičić, viši savetnik u Pravnom savetniku iz Beograda.

“To znači od 31. januara 2020. godine, roba u maloprodaji mora biti označena mašinski čitljivom oznakom. To može biti jednodimenzionalni bar kod, može biti QR kod, dvodimenzionalni kod ili drugo. Najčešća pitanja koja se u vezi s tim postavljaju jeste šta raditi ukoliko je 31. januara roba koja je bila u maloprodaji zatečena bez bar koda i dalje na zalihama? Da li se može prodavati? Prema usmenim tumačenjima iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, moguće je da se takva roba i dalje prodaje bez bar koda, ali treba raspolagati sa dokumentacijom da je ona zaista nabavljena pre nego što je stupila na snagu ova obaveza o obeležavanju”.

Prema Zakonu o trgovini, propisano je da su uvoznici proizvođači dužni da obezbede podatke za deklaraciju uključujući i bar-kod. Ukoliko to nije slučaj, onda ništa ne preostaje, nego da trgovci na malo preko Nacionalne organizacije za standarde obezbede da imaju na svojoj robi mašinski čitljivu oznaku – zaključio je Andrej Jovičić.

Related posts

95. generacija gimnazijalaca obeležila 60 godina mature

Zorana Stekovic

Vakcinacija bez zakazivanja u Banatskom Novom Selu

Jasmina Petkovic

Isključenja vode za utorak, 20. oktobar

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija