5. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Bar-kodovi obavezni od 31. januara

Od 31. januara 2020. godine, roba u maloprodaji mora biti označena mašinski čitljivom oznakom. Prema Zakonu o trgovini, propisano je da su uvoznici proizvođači dužni da obezbede podatke za deklaraciju uključujući i bar-kod.

Novi Zakon o trgovini stupio je na snagu 30. jula 2019. godine. Istovremeno kada je usvojen zakon, u prelaznim završnim odredbama, uređeno je da odredba člana 34, stav 8, koja se odnosi na obavezu da sva roba u trgovini na malo mora biti označena mašinski čitljivom oznakom stupa na snagu šest meseci od stupanja na snagu ovog zakona, rekao je za Regionalnu RTV Pančevo Andrej Jovičić, viši savetnik u Pravnom savetniku iz Beograda.

“To znači od 31. januara 2020. godine, roba u maloprodaji mora biti označena mašinski čitljivom oznakom. To može biti jednodimenzionalni bar kod, može biti QR kod, dvodimenzionalni kod ili drugo. Najčešća pitanja koja se u vezi s tim postavljaju jeste šta raditi ukoliko je 31. januara roba koja je bila u maloprodaji zatečena bez bar koda i dalje na zalihama? Da li se može prodavati? Prema usmenim tumačenjima iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, moguće je da se takva roba i dalje prodaje bez bar koda, ali treba raspolagati sa dokumentacijom da je ona zaista nabavljena pre nego što je stupila na snagu ova obaveza o obeležavanju”.

Prema Zakonu o trgovini, propisano je da su uvoznici proizvođači dužni da obezbede podatke za deklaraciju uključujući i bar-kod. Ukoliko to nije slučaj, onda ništa ne preostaje, nego da trgovci na malo preko Nacionalne organizacije za standarde obezbede da imaju na svojoj robi mašinski čitljivu oznaku – zaključio je Andrej Jovičić.

Related posts

KON: Mere kakve smo imali za vikend naredne dve nedelje

Bojana Kecic

Kako je buknula zaraza u Šapcu? Zelenović prvo pustio ljude na događaje bez mera, a sad deli pakete pomoći

Bojana Kecic

Tri osobe povređene u udesu u centru sinoć

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija