7. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo Vesti

Ni voćkama ne prijaju visoke temperature

Visoke temperature u zimskom periodu ne prijaju ljudima, ali ni voćkama. Dok je biljka u periodu biološkog mirovanja, veći broj dana sa visokim temperaturama može pokrenuti prevremenu vegetaciju i naneti štetu biljci.

Kako bi počeo period vegetacije, biljka mora proći kroz tri faze mirovanja: početno, biološko, odnosno duboko zimsko i ekološko mirovanje. Visoke temperature u periodu biološkog mirovanja mogu izazvati prerani razvoj biljke, te joj pozni prolećni mrazevi mogu naneti štetu i na taj način umanjiti prinos, objasnio je Vladimir Čolović sa Instituta „Tamiš“.

U ovom periodu godine trebalo bi preduzeti mere zaštite biljaka, kao što su orezivanje i zimsko prskanje. Primena pesticida izaziva negodovanje kod ljudi i sve više se govori o organskoj proizvodnji voća, ali ukoliko se preparati pravilno koriste, plodovi su bezbedni, tvrde stručnjaci.

Organska proizvodnja je veoma zahtevna. U našoj zemlji nema dovoljno registrovanih preparata, kako organskog đubriva, tako i ogranskih pesticida, pa je teško plasirati takvu proizvodnju, naročito na većim površinama, objašnjava Čolović.

Related posts

Marš na Drinu se i večeras orio Srbijom! Narod poslao jasnu poruku opoziciji

Nikola Toadjer

Nastavlja se borba za titulu: „Partizan“ – „Dinamo“ u nedelju

Nikoleta Dragaš

BEZBEDNOST NA PRVOM MESTU: Gradska uprava obezbedila je sredstva za uređenje prostora ispred vrtića u Jabuci

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija