24. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Obeležen Svetski dan borbe protiv raka

Svetska zdravstvena organizacija obeležila je dan borbe protiv raka. Za rano otkrivanje ove opake bolesti najvažniji su preventivni pregledi.

Četvrtog februara obeležen je Međunarodni dan borbe protiv raka. Prema rečima lekara, poslednjih godina beleži se povećanje pacijenata sa malignim oboljenjima. Oni napominju da je preventiva bitna, pa se zato često i organizuju različiti preventivni pregledi, kako bi se ljudi u što većem broju odazvali i stekli naviku da posećuju lekare.

U okviru međunarodne kampanje ,, Ja sam, ja hoću’’ kojom se ističe značaj prevencije i širenja svesti javnosti, redovno se održavaju edukativna predavanja i preventivni pregledi. Te mere dovele su do vidnih poboljšanja svesti građana, napomenuli su organizatori.

Veliki broj malignih bolesti može biti izbegnut jednostavnim merama kakve su redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana, prestanak pušenja i ograničavanje stresa.  Ukoliko je neko već oboleo, rano otkrivanje može promeniti  ishod.

Related posts

Škola “Mara Mandić” obeležila 54. godišnjicu

Ivana Bogdanovski

Pripreme Andree Stojadinov za Evropsko i Svetsko prvenstvo

Jasmina Petkovic

VUČIĆ SA MAKRONOM U PARIZU: Metro će promeniti Srbiju, hvala Makronu za podršku i pomoć

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija