17. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Hronika Vesti

Raste broj obolelih od koronavirusa, zaraženih ima u 27 zemalja

AP-Photo-Achmad-Ibrahim/Tanjug

Broj umrlih od koronavirusa porastao je na 362, čime je premašen broj žrtava SARS-a u Kini iz 2003. godine. Broj obolelih od koronavirusa takođe je porastao i sada je njime širom sveta zaraženo više od 17.300 osoba, u 27 zemalja.

Kineski naučnici saopštili su da je sve više dokaza da su slepi miševi prenosioci novog koronavirusa u Kini. U dva članka objavljena u časopisu Priroda, naučnici su objasnili da su analizom genoma nekoliko pacijenata iz Vuhana utvrdili da je taj virus veoma nalik virusu SARS-a.

Stefan Vojnić, star 27 godina, iz Beograda, koji se sa još troje državljana Srbije nalazi u karantinu u francuskom gradu Eks an Provansu, posle transporta iz kineskog Vuhana, kaže da su uslovi u karantinu više nego korektni, a da je putovanje iz Kine u Francusku proteklo sa dosta stresa i napetosti zbog procedura i potencijalnih zaraženih. Kod srpskih državljana potvrđeno je da nisu zaraženi koronavirusom, ali svi oni, dodaje Stefan, svakako će u karantinu na jugu Francuske morati da provedu još 14 dana.

Inače, Kini su trenutno hitno potrebne medicinske maske, kao i zaštitna odela i naočare, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova. Ona je rekla da su neke zemlje, među kojima i Južna Koreja, Japan, Kazahstan i Mađarska, već poslale medicinske potrepštine. Kineske fabrike mogu dnevno da proizvedu 20 miliona maski, ali masovni porast potražnje znači da to nije dovoljno.

U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je ambasadorku Kine  Čen Bo, koja ga je informisala o razvoju situacije u Kini povodom izbijanja koronavirusa i merama koje tamošnja vlada preduzima. Ministar je izrazio zahvalnost na pomoći koju su kineski državni organi pružili našim diplomatsko konzularnim predstavništvima u Pekingu i Šangaju oko povratka naših državljana iz Vuhana, tj. provincije Hubei.

Pošta Srbije zamolila je za razumevanje korisnike usluga, jer će obustavljanje letova ka Kini uticati na razmenu pošiljaka. Pošta je obaveštena od avio-prevoznika Lufthanze i Lota da su, radi sprečavanja širenja koronavirusa, letovi prema Kini obustavljeni do daljeg, što će uticati na  poštansko poslovanje.

Related posts

SNS Pančevo čestita Dan državnosti

Nikoleta Dragaš

Đokoviću povelja za promociju interesa Srbije u svetu

Jasmina Petkovic

Predsednik Srbije pred više od tri hiljade građana u Vršcu. Vučić : Ponosan sam na sve smo uradili u Južnom Banatu i nastavljamo dalje!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija