21. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo Vesti

Druženje – preventiva zdrave starosti

U Pančevu postoje tri kluba za odrasla i stara lica. Prvi klub osnovan je 1976. godine i ima dugu tradiciju. U klubovima postoji deset sekcija sa bogatim programom.

Pančevci i Pančevke su uglavnom imali prilike da čuju o radu Kluba za odrasla i stara lica. Često im se priključuju novi članovi koji time ulepšavaju svoju svakodnevnicu i u trećem dobu ne prestaju da uče kroz druženje. Članovi kluba imaju prijatan prostor u kome mogu da se druže, navela je mr Ivanka Radu Halabrin, rukovodilac Kluba za odrasla i stara lica. Ističe da imaju puno aktivnosti.

“Nemamo samo aktivnosti kulturno-zabavnog života, imamo i vrlo ozbiljne aktivnosti kao što su usluga pomoći u kući, ishrana za penzionere, narodna kuhinja. Težište kluba stavlja se na organizovanje hobija i aktivnosti koje se sprovode kroz sekcije”.

Članovi sekcija mogu da se ostvare u onim aktivnostima koje vole.

“Članovi mogu i u poznim godinama da počnu da slikaju kroz rad likovne sekcije, da igraju šah kroz šahovske sekcije, da se bave folklorom. Imamo i muzičku sekciju, orkestar, pa se u nekom širokom dijapazonu bavimo muzikom i igrom a sve u stilu održavanja naše tradicije i obogaćivanja njihovog života. Isto tako mogu da se bave ručnim radom, da pišu” – kazala je Ivanka Radu Halabrin.

Članovi Kluba za odrasla i stara lica imali su promociju knjige, treće po redu koja je sastavljena od radova članova literarne sekcije, kao i izložbu koja je rađena na likovnoj koloniji na Divčibarama.

“Imali smo izuzetno lepu predstavu koja se održala u Centru za kulturu. Imali smo bogatu manifestaciju etno druženje koja se sastojala od ručnih radova. To su dela članica aktiva. Proširili smo krug i van Pančeva. Imali smo folklor, etno trpezu, tako da je bilo izuzetno lepo i na dobar način smo se predstavili”.

Postoji i pikado sekcija, a pored toga, sportom se bave kroz šahovsku sekciju.

“Na taj način učestvujemo na “Olimpijadi trećeg doba” koja se održava u Vrnjačkoj Banji svake godine. Šahisti su ove godine postigli izuzetan rezultat na republičkom takmičenju „Liga trećeg doba“ koji je održan u Novom Sadu. Tu smo bili prvaci i to nas obavezuje da sledeće godine budemo domaćini”.

Članovi kluba vole da putuju na razna mesta, a pored zabavnog, putovanja imaju i edukativni karakter.

“Imamo druženje sa drugim ustanovama iz drugih gradova, drugim klubovima. Imamo tradiciju, negujemo dobre odnose sa Zrenjaninom, Paraćinom, Leskovcem, Beogradom. Iz Beograda imamo saradnju sa raznim klubovima koji nam dolaze”.

Okupljanja članova su veoma značajna, smatra Ivanka Radu Halabrin.

“Okupljanja su preventiva zdrave starosti jer time što se druže, oni u stvari sprečavaju nastanak bolesti, čamotinje i depresije i to je preventiva njihovog zdravog prihvatanja i tog trećeg doba mada su oni mentalno i psihološki vrlo vitalni i to se ne oseća kod njih kao što se oseća kod ljudi koji se ne bave ovim aktivnostima. Mi smo u toku godine primili oko 50 novih članova kluba što je  malo u odnosu na ovoliki grad. Moglo bi da bude što više i ovom prilikom apelujem na naše starije sugrađane da dođu i učlane se. Članarina je 700 dinara na godišnjem nivou”.

Gde god im se pruži prilika putuju, a sekcije su u prilici da predstave kulturno-umetnički program. Korisnici doma se uključuju na taj način u širu društvenu zajednicu. Sve to ima za posledicu veliki uspeh i plodonosan rad, zaključuje Ivanka Radu Halabrin.

Related posts

Rebić: U protestima povređeno 118 policajca, procesuirane 153 osobe

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić sutra u Nišu, otvara se Naučno tehnološki park

Branislava Grčić

Usvojen treći rebalans

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija