13. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Zbog viroze Pančevci zatražili hitnu pomoć

Lekari u Službi hitne medicinske pomoći izdvajaju viroze i hipertenziju kao najveće zdravstvene tegobe tokom vikenda. Ova dva stanja probleme stvaraju unazad više od mesec dana. Većini sugrađana i sugrađanki ne prijaju visoke temperature u ovom delu godine.

U noći između nedelje i ponedeljka Služba hitne medicinske pomoći imala je pojačan obima posla. Bilo je 55 ambulantnih pregleda, šest kućnih poseta, trinaestoro dece u ambulanti, a pomoć su najviše tražili hronični bolesnici sa povišenim krvnim pritiskom, pacijenti koji imaju viroze, a kod dece je bila najčešća povišena temperatura, rekao je  doktor Zoran Manasijević, načelnik Službe hitne medicinske pomoći.

“Došlo je do pogoršanja stanja hroničnih bolesnika. Broj pregleda se povećao. Prošli vikend je bio relativno miran. Prethodnih nedelja smo imali dosta ambulantnih i kućnih pregleda, sada se opet vraćamo na isto. Bilo je 60 ambulantnih pregleda kako noćas, tako i prošle i pretprošle noći. Vikend je bio dosta radan” – naveo je doktor Manasijević.

Uglavnom se radilo o visoko febrilnim stanjima, odnosno o virozama, kaže doktor Manasijević.

“Grip se još ne spominje, u začetku je, ali visoka temperatura pravi problem kako deci tako i odraslima. Imamo dosta dece među bolesnima i hipertoničara. Hipertenziju dovodim u vezu sa vremenskim prilikama, očigledno je da nam ne prija ovo proleće. Ne prija ni zdravima, a posebno hroničnim bolesnicima” – objasnio je dr Manasijević.

Kod viroze odnosno visoko febrilnih stanja treba biti uporan, smatra doktor Manasijević.

“To je uglavnom simptomatska terapija. Navikli su ljudi na antibiotike i ako ih ne dobiju, kao i da nisu bili kod doktora. Ta stanja se rešavaju simptomatski i upornim skidanjem temperature uz normalno najvažniju terapijsku meru a to je mirovanje. Što se tiče hipertenzije kod svog izabranog lekara i dalji tretman da bi se našla kombinacija koja će taj krvni pritisak da drži pod kontrolom” – rekao je dr Manasijević.

Doktor Manasijević kaže da sezona gripa tek počinje, ali da će se verovatno broj pacijenata povećati.

“To se nikada ne zna kog inteziteta će biti grip. Viroze odnosno gripozna stanja koja podsećaju na grip najverovatnije imaju veze sa vremenskim prilikama. Pristalica sam boravka napolju i korišćenja blagotvornog delovanja sunčevih zraka, ali ovo stvarno ne prija ni zdravima, a kamo li hroničnim pacijentima” – pojasnio je dr Manasijević.

Tokom vikenda nije bilo saobraćajnih udesa ni intervencija na javnom mestu, bio je relativno miran vikend u tom pogledu, zaključuje doktor Manasijević.

Related posts

VUČIĆ UOČI OTVARANJA ISTOČNOG KRAKA KORIDORA 10: Gradimo auto-puteve koje smo godinama sanjali

Nikoleta Dragaš

Pavlov: Epidemiološka situacija u Pančevu pod kontrolom, svi moraju da se pridržavaju odluka nadležnih organa

Jasmina Petkovic

SZS PONOVO PRAVI HAOS U BEOGRADU! Boško i ekipa OBORILI ŽENU, BLOKIRALI ULAZ U GRADSKU SKUPŠTINU, SADA NASTAVLJAJU SA NASILJEM PO BEOGRADU…

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija