25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Vesti

RPK: Seminar o pripremama za izradu godišnjih finansijskih izveštaja

Regionalna privredna komora Južnobanatskog upravnog okruga organizovala je seminar u saradnji sa Privrednim savetnikom iz Beograda o pripremama za izradu godišnjih finansijskih izveštaja uz osvrt na najznačajnija pitanja i propise kako bi se preduzetnici što bolje pripremili za izradu izveštaja.

Seminar izrade završnih računa „Izmene poreskih propisa, godišnji finansijski izveštaj i obračun poreza na dobit za 2019. godinu“ namenjen je svim pravnim licima i preduzetnicima, bez obzira na delatnost. U pitanju je tradicionalno savetovanje koje organizuje Privredni savetnik u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom  Južnobanatskog upravnog okruga.

“Savetovanje je posvećeno novim poreskim propisima i sastavljanju godišnjih finansijskih izveštaja za 2019. godinu. Na savetovanju je raspravljano o pitanjima koja se odnose na primenu novih poreskih propisa, pre svega propisa iz oblasti poreza na dodatu vrednost koji se primenjuje od prvog januara 2020. godine. Govorili smo i o sastavljanju godišnjih finansijskih izveštaja, svim obračunima i poreskim bilansima, poreskim prijavama i primeni međunarodnih računovodstvenih standarda u oblasti računovodstva i revizije” – naveo je Ratomir Ćirović, direktor Privrednog savetnika iz Beograda.

Na ovom savetovanju bilo je reči i o novim temama koje su posvećene poslovanju privrednih subjekata oko obračuna zarada i ostalih primanja, ali i o značajnim promenama u oporezivanju dobiti, naveo je Andrej Jovičić, viši savetnik u Pravnom Savetniku iz Beograda.

“Treba posebno istaći da je propisano da se na potpuno drugačiji način obračunava amortizacija za poreske svrhe u smislu da se što je više moguće približi obračunavanju amortizacije u osnovne svrhe. Dali smo uputstva kako da se na najbolji mogući način dođe do pravilnog obračunavanja amortizacije koja predstavlja rashod u poreskom bilansu, odnosno koja predstavlja jedan od elemenata za utvrđivanje  osnovice za oporezivanje dobiti” – istakao je Andrej Jovičić.

U izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica s kraja 2018. i 2019. godine izvršene su značajne izmene i prvi put se primenjuju za sastavljanje poreskog bilansa za plaćanje poreza i dobiti za 2019. godinu.

“Naša sekcija računovodstva se zalaže za izmene i dopune zakona koji bi bili lakše primenjivi za preduzetnike. Privredna komora Srbije se trudi da nam pomogne u lakšem obavljanju posla” – kazala je Divna Glumac, predsednik sekcije za računovodstvene poslove Regionalne privredne komore Pančevo.

Cilj seminara bio je da se doprinese uspešnijem sastavljanju godišnjih finansijskih izveštaja i da u svojim bilansima privredna društva iskažu realne rezultate poslovanja.

Related posts

Bokserski spektakl u Srbiji 24. oktobra

Jasmina Petkovic

Pehari za najbolji bostan ostali u Idvoru

Nikoleta Dragaš

I dalje opada broj zaraženih korona virusom u Srbiji

Miroslava Cvejin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija