17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Simić: Nećemo biti kočničar formiranju institucija na KiM

Srpska lista (SL) neće biti kočničar formiranju kosovskih institucija, svega kako bi onemogućila da bilo ko iz Prištine nju i Srbe označi kao krivca za eventulani neuspeh, izjavio je danas potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

On je, uoči današnjeg sastanka predstavnika SL s premijerkom Anom Brnabić i direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem u Beogradu, za RTS rekao da se predugo govori o tome, da bi se o bilo čemu spekulisalo.

“Ono što je činjenica jeste da Srpska lista neće biti kočnicar institucija, pre svega kako bi onemogućili da bilo ko iz Prištine Srbe i Srpsku listu oznaci kao krivca za eventulani neuspeh”, rekao je Simić.

Povodom medijskih saznanja da će u novoj kosovskoj vladi biti 15 ministarstava, od kojih dva pripadaju Srpskoj listi, Simić kaže da će se o tome razgovarati danas u Beogradu.

“Spekulacije koje dolaze iz Prištine kako će nešto dati Srbima apsolutno ne stoje, to je ono što je propisano ustavom privremenih institucija samouprave u Prištini i ne želim da na taj način bilo ko govori o raspodeli ministarstava”, istakao je Simić.

On kaže da je činjenica da su dva ministarska mesta srpskom narodu na KiM dali građani 6. oktobra na izborima, kada su podržali Srpsku listu.

Govoreći o poziciji Srpske liste, Simić kaže da će zahtevati ukidanje taksi na robu iz centralne Srbije koje stoje na putu dijalogu.

“Kada govorimo o formiranju vlade u Prištini, govorimo kao jednom od koraka koje treba preduzeti od strane albanskih partija u cilju nastavka dijaloga i smanjivanja tenzija na KiM, a ukoliko postoji dovoljno političke hrabrosti od strane predstavnika kosovskih Albanaca, možda i postizanje kompromisnog rešenja koje će omogućiti dalji razvoj na prostoru KiM”, rekao je potpredsednik Srpske liste.

“Činjenica je da nikada nismo skrivali da političke poteze povlačimo u konsultaciji sa zvaničnim Begradom, tako he biti i danas, i izaći ćemo sa zajednickim stavom šta dalje”, zaključio je Simić.

Izvor: Tanjug

Related posts

Predsednik Vučić razgovarao sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem

Nikola Toadjer

NIS spremno dočekao zimu sa poboljšanim niskotemperaturnim dizelom

Zorana Stekovic

Četiri godine uspeha Džudo kluba “Jedinstvo”

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija