25. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Dačić: Što pre vlada u Prištini da bi se nastavio dijalog

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd želi da se što pre formira vlada u Prištini, kako bi bio nastavljen dijalog.

“Mi želimo da se što pre formira vlada da bismo nastavili dijalog. Kada bismo mi birali ko bi trebalo da upravlja vladom Kosova, bilo bi drugačije, ali šta da radimo… tako je bilo i s prethodnim vladama i mi na to ne možemo da utičemo”, rekao je Dačić na TV Hepi.

On je ipak izrazio nadu da će to ipak dovesti do stabilizacije prilika na KiM, odnosno da se otvori mogućnost da se ukinu takse na robu iz centralne Srbije i da se nastavi dijalog.

Upitan kako komentariše izjednačavanje američkog izaslanika Ričarda Grenela prištinskih taksi s procesom povlačenja priznanja koji vodi Srbija, Dačić kaže da je to jedna njegova uobičajena floskula.

“Predstavnici Prištine se žale svima. Od kada smo mi to počeli da radim, govorili su da ih to strašno pogađa i da mi to treba da prestanemo da radimo, a onda predstavnici međunarodne zajednice dođu i kažu nemojte da radite to, nervira ove u Prištine”, objašnjava Dačić.

Ocenio je da su ukidanje taksi i povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti potpuno odvojene teme i da Priština bez ikakvih uslova mora da ukine takse.

Dačić je podsetio i na izjavu predsednika Aleksandra Vučića koji je rekao da Srbija može da razgovara o tome, ali ako to hoće da bude univerzalna akcija, onda i oni moraju zaustave lobiranje, kao što radi SAD, za priznanje Kosova i za učlanjenje u međunarodne organizacije.

Na pitanje da li novi šef evropske diplomatije Žozep Borel ima više razumevanja po tom pitanju, Dačić podseća da je on Španac iz Katalonije i da mu je jasno šta znači jednostrano proglašenje nezavisnosti, jer, kako objašnjava, ako može Kosovo, onda ib mogli i drugi to da urade.

“Borel lima jedan drugačiji objektivan pristup i on dobro zna šta znači očuvanje nacionalnog i teritorijalnog integriteta jedne zemlje. On zna šta znači to da što manje zemalja prizna Kosovo. U tom smislu svakako da će Borel imati razumevanje za tu situaciju i mislim da je veoma dobro što je on izabran na tu poziciju”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, i SAD imaju bolje razumevanje nego što ranije, ali da je Srbija spremna, ako bude neko inicijator nekih rešenje, da učestvuje u tim razgovorima.

Izvor: Tanjug

Related posts

Predsednik Vučić se u 10.00 obraća javnosti

Jasmina Petkovic

Sutra ističe rok da poslodavci prijave radna mesta

Miroslava Cvejin

Zastoj proizvodnje zbog remonta i investicija u HIP Petrohemiji

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija