17. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Savremena oprema na Ginekologiji za rano otkrivanje najtežih bolesti

U Službu Doma zdravlja stigao je nov mikroskop sa kamerom koji omogućava da rezultat koji se utvrdi istog časa ukoliko je potrebno radi konsultacija, bude prosleđen u drugi zdravstveni centar bilo u Srbiji ili bilo kojoj drugoj bolnici u svetu. Zahvaljujući novom mikroskopu kao i kolonoskopu sa kamerom sve promene  na grliću materice se uočavaju odmah a rezultat se čuva u memoriji kako bi se mogle pratiti promene tokom lečenja pacijentkinja.

Lokana samouprava izdvojila je preko 400 hiljada dinara za kupovinu dva mikrsokopa od kojih je jedan sa kamerom i koristi se na odeljenju za Zdravstvenu  zaštitu žena dok je drugi  primenjuje u   Laboratoriji Doma zdravlja.Zahvaljući mikroskopu sa kamerom sada  promene na grliću se uočavaju odmah,mogu se proslediti i drugim zdravstvenim ustanovama i to istog trenutka.

“Sredstvima koje je obezbedila Lokalna samouprava kupljen je novi mikroskop sa kamerom .Tako da u realnom vremenu bilo gde u svetu možemo da pošaljemo taj rezultat koji mi gledamo. Uvek dva para očiju vide više nego jedan.Takođe možemo da se konsultujemo sa referentnim ustanovana u našoj zemlji, kao što je Institut za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra i klinika Narodni front.Ti nalazi su jako bitni jer se pre svega odnose za prevenciju karcinoma grlića materice.Tu se prvi put mogu uočiti neki sumnjivi nalazi i onda dalje istražujemo po protokolima”, rekao je dr Stojan Višekruna, direktor Doma zdravlja.

Ranijih godina u Službu za zaštitu žena stigao je kolposkop sa kamerom  za koji je novac takođe izdvojila Lokalna samouprava.

“Vrlo je bitno da pacijentkinji da i pacijentkinji pokažemo promenu .Takođe promena može da se uslika da se drži u memoriji i da seprati prilikom sledeće kontrole.”

Služba za zdravstvenu zaštitu žena je  sada je opremljena savremenom  tehničkom opremom koja je neophodna za rano otkrivanja najtežih bolesti u oblasti ginekologije.

Related posts

RK Dinamu izmakao trofej. Novosađani do trofeja u Kupu Srbije

Mica Milakov

Bogat program u Narodnom muzeju Pančevo

Nikola Toadjer

Ruski roman “Lavr” ovonedeljna preporuka Dejana Bosnića

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija